Steenwijkerland
Gemeente Steenwijkerland
Vendelweg 1, Steenwijk
www.steenwijkerland.nl
info@steenwijkerland.nl
140521
Monumenten Steenwijkerland
De gemeente is rijk aan rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde gezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd Gezicht
Gemeente Steenwijkerland kent 3 beschermde gezichten:
Monumentenzorg Steenwijkerland
De gemeente Steenwijkerland is trots op het cultureel erfgoed binnen haar grenzen. Daarom hebben we richtlijnen opgesteld om te zorgen dat veranderingen aan monumenten goed beoordeeld kunnen worden door de welstands- en monumentencommissie. In deze richtlijnen hebben we ook handvaten gegeven voor het uitvoeren van duurzame maatregelen in en aan monumenten. Daarnaast staan er richtlijnen in voor het plaatsen van zonnepanelen in de beschermde stads- en dorpsgezichten.
Richtlijnen en aandachtspunten welstands- en monumentencommissie
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument?
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Instandhoudingssubsidie
De gemeente Steenwijkerland stelt een subsidie beschikbaar voor instandhoudingskosten aan uw gemeentelijke monument.
De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde subsidiabele kosten, met een maximum van € 6.975,00 per object. Een aanvraag kan 1 keer per 5 jaar worden ingediend.
Wilt u subsidie aanvragen?
Stuur dan onderstaand aanvraagformulier op naar info@steenwijkerland.nl met:
- een gespecificeerde begroting van de kosten;
- een werkomschrijving bestaande uit een omschrijving en tekening van de te verrichten activiteiten;
- gegevens over het doel waarvoor subsidie wordt aangevraagd;
- een aanduiding van de periode waarin de werkzaamheden zullen worden verricht;
- een bewijs van eigendom, bijvoorbeeld door middel van een authentiek afschrift van de koopakte of een uittreksel uit het kadaster.
Aanvraagformulier subsidie instandhouding gemeentelijke monumenten
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Steenwijkerland
Heel Nederland maakte eeuwenlang dankbaar gebruik van stenen uit de voorlaatste regio die bezaaid lagen in deze regio. Ze belandden overal op dijken en straten. Geen wonder dat de grootste stad van de streek luistert naar de naam Steenwijk. Steenwijk deelde daarom ‘steenboetes’ uit aan bewoners die de wet overtraden. Wanneer de nederzetting en de naam Steenwijk ontstond, is niet helemaal duidelijk. Al in de 11e eeuw komt Steenwijk voor in de geschriften.
Meer monumenten informatie
-
Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken zet zich in voor de verdieping en uitbreiding van de kennis op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis.
-
Beeldbank gemeente Steenwijkerland
- De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Overijssel
- Dijkoraad
Villa Rams Woerthe
Villa Rams Woerthe werd gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters. Deze imposante villa werd gebouwd in 1899 en is een prachtig voorbeeld van de 'Nieuwe Kunst', de Nederlandse variant van de Jugendstil of Art Nouveau. De villa heeft een gaaf bewaard interieur waaraan bekende ontwerpers en decorateurs hebben meegewerkt.
Inmiddels is de villa in eigendom van Hendrick de Keyser en is het mogelijk om deze bijzondere villa te bezoekn.