Vlaardingen
Gemeente Vlaardingen
Westnieuwland 6
3131 VX Vlaardingen
Postadres
Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
www.vlaardingen.nl
010 - 2484000
Monumenten
De gemeente Vlaardingen kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden.
Beschermd Gezicht
Vlaardingen kent 1 beschermd gezicht: rijksbeschermd stadsgezicht Vlaardingen. Het beschermd stadsgezicht Vlaardingen is een goed herkenbaar voorbeeld van een oorspronkelijk Middeleeuwse dijk- en havennederzetting, waar na opening van de Nieuwe Waterweg (1872) een belangrijke stedelijke ontwikkeling plaats vond in de vorm van een nieuw haven en industriegebied en een nieuw woongebied met stadspark. Het beschermd gezicht omvat drie duidelijk te onderscheiden gedeelten:
- Een Middeleeuwse lineaire dijk- en havennederzetting met een eveneens Middeleeuwse kerkring langs de westzijde van de Oude Haven (een voormalige kreek).
- Een buitendijks rond 1900 tot ontwikkeling gekomen haven- en Industriegebied aan de oostzijde van de Oude Haven.
- Een binnendijks laat 19e-, begin 20e-eeuws woongebied bestaande uit stedelijke villa- en middenstandsbouw en niet-planmatig tot stand gekomen arbeiderswoningen, eveneens ten oosten van de Oude Haven. De hierop aansluitende parkaanleg (Het Hof en het Oranjepark) maakt deel uit van het gezicht.
Monumentenzorg Vlaardingen
De gemeente Vlaardingen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Heeft u plannen uw woning te verbeteren, energie te besparen en/of zelf duurzame energie op te wekken? Dan denkt de WoonWijzerWinkel desgewenst mee in de mogelijkheden.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud of restauratie
De gemeente Vlaardingen stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud of de restauratie van monumenten of beeldbepalende panden. De onderhoudswerkzaamheden moeten in het belang van de monumentale waarden, toekomst en/of exploitatie van het object zijn. Ook voor het goed zichtbaar en toegankelijk maken van uw monument kunt u subsidie aanvragen. De Commissie Welstand en Monumenten moet de aanvraag positief beoordelen.
Monument
De subsidie bedraagt maximaal 40% van de subsidiabele kosten met een maximum van €4.000 per jaar. De burgemeester en wethouders bepalen aan de hand van het subsidieverzoek welke kosten voor subsidie in aanmerking komen. Indien de werkzaamheden voor meer dan 60% in zelfwerkzaamheid worden uitgevoerd wordt de subsidie met 50 % verlaagd. Een aanvraag voor subsidie over het lopende kalenderjaar wordt voor 1 april Ingediend. Wilt u meer lezen over de voorwaarden? Bekijk de Subsidieverordening Monumenten Vlaardingen 2000
Beeldbepalend pand
Voor beeldbepalende panden verleent het college subsidie wanneer het pand bijdraagt aan de ambities uit onze Erfgoednota om erfgoed te behouden, maar ook zichtbaar en toegankelijk te maken. Hierbij wordt de Algemene Subsidieverordening 2011 aangehouden.
Maassteden Monumentenfonds
Als eigenaar van een monument of beeldbepalend of karakteristiek pand in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen of Maassluis kunt u een Maassteden Monumentenfonds-hypotheek aanvragen, voor restaureren, verduurzamen of herbestemmen. Het Maassteden Monumentenfonds is een samenwerking tussen Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Nationaal Restauratiefonds met als doel maatschappelijk relevante monumentale panden te behouden.
Het Maassteden Monumentenfonds is met name bedoeld om herbestemmingsprojecten mogelijk te maken, waardoor de panden behouden blijven voor de gemeenschap en een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Hierbij is het uitgangspunt dat de (uiteindelijke) gebruikersfunctie niet hoofdzakelijk bewoning is, tenzij het project een grote meerwaarde heeft voor het maatschappelijke belang.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Historische Vereniging Vlaardingen
- Stadsarchief Vlaardingen
- Museum Vlaardingen
- De Monumentenwacht Zuid-Holland is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland
- Geschiedenis van Zuid-Holland