Voorne aan Zee

Gemeente Voorne aan Zee
Raadhuislaan 6
3235 AP Rockanje
Postadres
Postbus 550
3235 ZH Rockanje
www.westvoorne.nl (external link)
gemeente@westvoorne.nl
T 140181
Monumenten
De gemeente Voorne aan Zee kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Beschermd Gezicht
De gemeente Voorne aan Zee kent 3 beschermd gezicht:
- Rijksbeschermd Gezicht Brielle (external link). De stad Brielle is een dijknederzetting, ontstaan uit twee kernen, Brielle en Maarland. Binnen een op een enkel ravelijn na complete en gave omwalling uit het begin van de achttiende eeuw zijn grote delen van de middeleeuwse stadsstructuur bewaard gebleven.
- Beschermd dorpsgezicht Ontginningen Voornes Duin (external link). Het gebied bestaat uit een duincultuurlandschap in de zogeheten 'binnenduinen' van Voorne, tussen de dorpen Oostvoorne en Rockanje. Het gebied bestaat uit door (oudere) duinen overstoven mariene afzettingen, die het overgangsgebied vormen tussen de jonge duinreep aan de zeezijde en de ingepolderde gebieden in het binnenland. Het gebied wordt doorsneden door een voormalige vloedgeul (Strype of Windgat).
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Hellevoetslui (external link)s. Hellevoetsluis zich gedurende de 17de eeuw tot een belangrijke marinehaven. Tussen1696-1700 werd de haven volledig omwald en is daarmee nog steeds de enige als zodanig versterkte haven in Nederland.
Monumentenzorg Voorne aan Zee
De gemeente Voorne aan Zee zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Voorne aan Zee bereidt zich voor op het veranderende klimaat. De gemeente zet zich in voor een energieneutraal Westvoorne. Wil jij ook je woning verduurzamen, isoleren, zonnepanelen aanschaffen of overweeg je een warmtepomp? Maak dan vooral gebruik van het energieloket van de gemeente: www.woonwijzerwinkel.nl (external link). Meer informatie kunt u vinden via Duurzaam Westvoorne.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud of restauratie
Stuur bij uw aanvraag de volgende bijlagen mee naar de gemeente:
- gespecificeerde begroting voor de werkzaamheden, met daarop onder andere: aantal uren, uurlonen, materiaal kosten per onderdeel
- inspectierapport van de Monumentenwacht of andere onafhankelijke deskundige (bijvoorbeeld architect of restauratiebureau)
- technische omschrijving van de werkzaamheden
- fotoās van de bestaande situatie
- plan- en detailtekeningen van de bestaande en toekomstige situatie (schaal 1:100)
- meerjarenplan voor het onderhoud met begroting van de kosten
Neem vóórdat u een subsidieaanvraag indient, contact op met de gemeente over de werkzaamheden die u wilt uitvoeren. Bel hiervoor met 14 0181 (external link). In een vooroverleg worden de verwachtingen van u en de gemeente duidelijk en kunt u eventueel voorkomen dat u een aanvraag indient die later wordt afgewezen.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Bekijk hier de regels (external link) voor het verbouwen aan een monument.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Streekarchief Voorne-Putten (external link)
- Historische Vereniging Westelijk Voorne (external link)
- Historische Vereniging Zuidland (external link)
- Historische Vereniging De Brielse Maasmond (external link)
- Stichting Oud-Geervliet (external link)
- Stichting Verdedigingswerken (external link)
- Vereniging Historisch Spijkenisse
- De Monumentenwacht Zuid-Holland (external link) is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland (external link) en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland (external link)
- Provincie Zuid-Holland (external link)
- Geschiedenis van Zuid-Holland (external link)