Voorschoten
Gemeente Voorschoten
Tel. 14071
erfgoed@voorschoten.nl
www.voorschoten.nl
Monumentenlijst Voorschoten
Monumentale panden zijn uniek in vormgeving en geschiedenis. Monumenten geven de regio karakter en identiteit. In de gemeente Voorschoten zijn zowel rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten als beeldbepalende panden in een beschermd dorpsgezicht gelegen.
Landgoederenzone Wassenaar / Voorschoten / Leidschendam
In de gemeente Voorschoten is ook een Kroonjuweel gelegen. Dit kroonjuweel herbergt naast een groot aantal landgoederen, de Veenzijdse en Duivenvoordse Polder en enkele groene uitlopers de stad in: het Haagsche Bos/Malieveld en Clingendael. De Veenzijdse Polder ligt in de strandvlakte tussen de oude strandwal waarop Voorburg, Leidschendam en Voorschoten zijn gebouwd en de jongere strandwal die van Den Haag via Wassenaar richting Leiden loopt. Het veenachtige gebied werd in de Middeleeuwen in cultuur gebracht. De Veenzijdse Polder is grotendeels in gebruik als weiland, met uitlopers van het bosrijke terrein van een aantal buitenplaatsen.
Monumentenzorg Voorschoten
De gemeente Voorschoten zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. De gemeente Voorschoten heeft een kadernota erfgoed opgesteld voor de instandhouding van de monumenten in de gemeente.
Beleid Cultureel Erfgoed Voorschoten
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Monumenten en andere karakteristieke historische panden zijn naar hun aard duurzaam. Ze zijn vaak eeuwenoud en vervuilen het milieu niet (meer) door hun zeer zuinige materiaalgebruik. Ook de instandhouding van monumenten is duurzaam: behoud van historische materialen, technieken en details gaat altijd voor vernieuwen. Waar mogelijk wordt gewerkt met lokale, energiezuinige en milieuvriendelijke producten.
Door middel van de Groene Menukaart geeft de gemeente Voorschoten aan welke opties, tips en trucs er zijn voor verduurzaming van historische panden. Maatwerk blijft altijd het sleutelwoord, zeker bij beschermde monumenten. Op Duurzaam Voorschoten is meer inspiratie te vinden. Stel aan de hand van de Groene Menukaart een wensenlijst samen. Maak daarna een afspraak met de gemeente voor meer informatie over de mogelijkheden, vergunningen, financiële ondersteuning enzovoorts.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud of restauratie
De gemeente Voorschoten stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud of de restauratie van uw gemeentelijke monument. De subsidie is aan te vragen voor de subsidiabele instandhoudingskosten; het opstellen van een inspectierapport, duurzaamheidsrapport en/of herbestemmingsrapportsubsidiabele instandhoudingskosten en het opstellen van een inspectierapport, duurzaamheidsrapport en/of herbestemmingsrapport.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Er wordt dan onder andere getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Commissie voor Welstand en Cultureel Erfgoed
De Commissie Welstand en Cultureel erfgoed (WCE) is een adviescommissie die het college van burgemeester en wethouders adviseert over bouwplannen in de gemeente. Zij doet dit zowel voor de gemeente Wassenaar als voor de gemeente Voorschoten. Het college van burgemeester en wethouders wint advies in bij de commissie WCE bij wijzigingen aan cultureel erfgoed. Dit zijn rijks- en gemeentelijke monumenten, beschermde buitenplaatsen, beeldbepalende panden en beschermde dorpsgezichten.
Geschiedenis Voorschoten
Voorschoten is ontstaan op een oude strandwal. Bodemvondsten tonen aan dat al 2000 jaar voor Christus ter hoogte van de huidige Voorschotense wijk Boschgeest een nederzetting bestond van vee houdende vissers en jagers. De lintvormige noord-zuid structuur van het dorp dateert van de Middeleeuwen.
Het gebied van Voorschoten strekte zich uit van de huidige gemeentegrens tussen Voorburg en Leidschendam tot aan de Rijn. Aan de oostzijde werd het begrensd door de Vliet en aan de westzijde door de veenstrook tussen binnen- en buitenduinen. Voorschoten was in die tijd niet meer dan een lange, door èn langs de duinen slingerende weg, met enige bebouwing rond wat nu de Voorstraat is. Op een wat breder gedeelte van de oude strandwal ontstond het dorp Forschate. Deze naam komt voor op een goederenlijst van de Sint Maartenskerk te Utrecht uit ca. 930.
Floris V van Holland verleende Voorschoten in 1282 marktrechten. Het markplein geeft Voorschoten in die tijd en later enige economische betekenis. De markt is ontstaan op een plaats die gunstig gelegen was aan één van de weinige landwegen in die dagen, tussen belangrijke andere (water) wegen: de Maas en de Rijn. Op het plein wordt nog iedere vrijdag markt gehouden. Veel oude lindebomen en gaslantaarns herinneren nog aan vroeger. U vindt op de Voorstraat veel monumenten, waaronder bijvoorbeeld de dorpspomp, het Ambachts- en Baljuwhuis.
Het inwonertal van Voorschoten kende een forse toename in de jaren vijftig en zestig van deze eeuw. Daarna is het inwonertal ondanks de bouw van vele woningen nauwelijks meer gegroeid. Er wonen nu bijna 23.000 mensen in de gemeente Voorschoten.
Meer monumenten informatie
- Gemeentearchief Voorschoten
- De Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten
- De Monumentenwacht Zuid-Holland is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland
- Geschiedenis van Zuid-Holland