Waadhoeke

Gemeente Waadhoeke
Bezoekadres: Harlingerweg 18, Franeker
0517 - 380380
www.waadhoeke.nl (external link)
info@waadhoeke.nl
Monumenten in Waadhoeke
De gemeente Waadhoeke heeft meer dan 500 rijksmonumenten en diverse beschermde gezichten.

Beschermd Gezicht
Gemeente Waadhoeke kent 6 beschermde gezichten:

Monumentenzorg Waadhoeke
De gemeente Waadhoeke zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Regels omtrent erfgoed

Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Franeker
De oudste stad in de gemeente Waadhoeke is Franeker. Deze stad zou rond 800 zijn ontstaan als een Karolingisch castellum. De naam zou afkomstig zijn van "Froon-acker", ofwel "land van de heer/koning"; de oudste straat van de stad heet nog steeds Froonacker. Van de 11e (external link)eeuw tot de 16e eeuw ontwikkelde Franeker zich tot het bestuurlijk centrum van noordelijk Westergo (external link). Toen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in opstand kwam tegen Spanje, koos Franeker al vroeg de zijde van Willem van Oranje. Franeker werd hiervoor in 1585 beloond met een universiteit, de Universiteit van Franeker, op de Universiteit van Leiden na de oudste van Nederland.
Meer monumenten informatie
- Gemeentearchief Waadhoeke (external link)
- Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Waadhoeke (external link)
- Fries Archiefnet (external link)
- Historisch Centrum Franeker (external link)
- Academie van Franeker (external link)
- Oudheidkundige Vereniging Baradeel (external link)
- De Monumentenwacht FryslĆ¢n (external link) helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie FryslĆ¢n (external link)
- Monumentenzorg FryslĆ¢n (external link)
- Stichting Erfgoed & Publiek en Museum Federatie FryslĆ¢n (external link)
- Stichting Industrieel Erfgoed Friesland (external link)
- Cultureel erfgoed in Zuidwest Friesland (external link)