Wageningen

Schip van Blaauw, Wageningen
Schip van Blaauw te Wageningen
Credit
Vincent van den Hoven
59
59
433

Gemeente Wageningen
Bezoekadres: Markt 22, 6701 CZ Postadres: Postbus 1, 6700 AA
www.wageningen.nl
0317 - 492911
gemeente@wageningen.nl

Wageningen is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland, regio Gelderse Vallei. De gemeente heeft drie woonkernen: Wageningen, Wageningen-Hoog en Nude. Wageningen is een in omvang bescheiden stad die haar bekendheid onder meer dankt aan het verleden van de landbouwhogeschool. Deze heeft zich ontwikkeld tot een universiteit die zich inmiddels mondiaal profileert. De nadagen van WOII hebben met de ondertekening van de capitulatie in Hotel de Wereld Wageningen ook op de kaart gezet.

Monumentenlijst

De gemeente Wageningen heeft maar liefst 465 monumenten. De beschermde monumenten omvatten drie groepen: archeologische-, geografische structuren en gebouwde monumenten. De gebouwde monumenten bestaan uit rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?  

Gemeentelijk monument in Wageningen ontworpen door leerling van Rietveld - Stefan Ammerlaan photography
Gemeentelijk monument in Wageningen ontworpen door leerling van Rietveld
Stefan Ammerlaan photography

Monumentenzorg Wageningen

De gemeente Wageningen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.

Als u in een monument woont bent u gebonden aan regels en kunt u niet zo maar het een en ander verbouwen. Energetische maatregelen hebben vaak een impact op de schil van de woning en zijn daarmee lastiger uit te voeren. Toch is er tegenwoordig ook voor monumenteigenaren veel mogelijk.

Als u in een monument woont moet u voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak een vergunning aanvragen. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt vervolgens of de zonnepanelen mogelijk zijn op uw woning. De gemeente Wageningen rekent voor zonnepanelen slechts 50% van de gebruikelijke legeskosten voor vergunningsaanvragen.

Heeft u vragen over maatregelen in het algemeen, neem dan contact op met ons Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl of 0317-492801. Of bekijk Wageningen Woont Duurzaam

Wilt u ook energiebesparende maatregelen nemen? Maar weet u niet waar te beginnen? De gemeente Waddinxveen leidt energiecoaches op die u kunnen helpen.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen dan heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Er wordt dan onder andere getoetst of er geen monumentale waarden verloren gaan. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt dit. 

Als u niet zonder vergunning mag bouwen kunt u een vooroverleg aanvragen via het omgevingsloket of via het formulier vooroverleg omgevingsvergunning. Wij toetsen uw plan dan aan de (lokale) regels die van toepassing zijn op uw plan. Zoals het bestemmingsplan, de welstandsnota en stedenbouwkundige eisen. Past uw initiatief niet in het bestemmingsplan? Dan zetten we uw initiatief door naar de intake-Omgevingstafel. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Wageningen

De stadsgeschiedenis van Wageningen gaat terug tot 1263. Van die tijd als Middeleeuwse vestingstad herinnert vooral de vestinggracht. Van het Middeleeuwse kasteel zijn de kasteelmuren ondergronds teruggevonden.

Van de architectuur uit de 19e en vroeg 20e eeuw zijn meer monumenten te vinden. De groei van de baksteenfabricage en de bescheiden welvaart in de tabaksverwerkings- en grafische industrie brachten eenvoudige woningen voort voor werknemers. Daartegenover trok het welgestelden aan die hier buitenhuizen en landgoederen vestigden in de groene en heuvelachtige omgeving van de stuwwal. In deze periode valt ook de opkomst van de Landbouwhogeschool in Wageningen.

De architectuur van de binnenstad wordt gekenmerkt door hoofdzakelijk Wederopbouwarchitectuur die daarmee herinnert aan de gevolgen van het oorlogsoffensief van WOII. Als één van de vijf steden in Nederland heeft in Wageningen het herstel van de oorlogsschade nog onder toeziend oog van de Duitse bezettingsmacht plaats gehad. Het stedenbouwkundig plan van A. Kraaijenhagen voorzag in een voortzetting van de historische structuur en een wederopbouw van de verwoeste huizen in het stadscentrum in de stijl van de Delftse Schoolarchitectuur.

Meer monumenten informatie

Monumenten in de gemeente Wageningen

Naar boven