Waterland
Gemeente Waterland
Tel. (0299) 659515
www.waterland.nl
Monumentenlijst
De gemeente Waterland kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, provinciale monumenten en archeologische rijksmonumenten. Wilt u weten of u in een monument of beschermd pand woont?
Beschermd gezicht
De gemeente Waterland kent 4 beschermde gezichten:
- Beschermd stadsgezicht Broek in Waterland
- Beschermd stadsgezicht Zuiderwoude
- Beschermd stadsgezicht Monnickendam
- Beschermd stadsgezicht Marken
Wat betekent het wonen in een beschermd stads- of dorpsgezicht?
Monumentenzorg Waterland
Om de karakteristieken van monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten te behouden zijn er regels opgenomen in de betreffende beschermende bestemmingsplannen en de gemeentelijke nota uiterlijke bouwwerken in Waterland. Wilt u meer informatie over deze regels?
Duurzaam Monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Het verduurzamen van een monument brengt heel eigen uitdagingen met zich mee. Want de monumentale waarden van het pand moeten behouden blijven. Dit vraagt om maatwerk oplossingen als het gaat om isolatie, energie besparen of opwekken. Voor meer informatie, tips en uitleg kunt u terecht op De Groene Menukaart voor Waterland of bij het Duurzaam Bouwloket. Als u een monument gaat verbouwen neem dan contact op Monumentenzorg van Waterland.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie restauratie en onderhoud
Als u eigenaar bent van een gemeentelijk monument dan kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente voor restauratie en onderhoud. De kosten van gemeentelijke monumenten kunt u niet aftrekken voor de belasting. Staat uw gebouw of terrein niet op de gemeentelijke monumentenlijst maar denkt u daarvoor wel in aanmerking te komen? Bekijk dan de pagina Monument, aanwijzing.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een beschermd monument heeft, wilt u dat misschien wel verbouwen, herstellen of aanpassen. U heeft dan een omgevingsvergunning voor een monument nodig. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Soms is voor het gewone onderhoud geen omgevingsvergunning noodzakelijk. Dat kan alleen als het uiterlijk van het interieur of van de buitenkant van het monument niet verandert.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Waterland
Waterland is verbonden aan het water. Het land wordt gevormd door de vele meren, moerassen en droogleggingen. De vroegste bewoners in het gebied vestigden zich in de 10de en 11de eeuw in het veengebied van het huidige Waterland. Het land kwam pas laag te liggen toen de pioniers het veen ontgonnen. Het veen werd doorsneden door kronkelende veenriviertjes als de Bamestra, Ye en Gispe, die het water afvoerden naar het Almere. Dat was het zoete binnenmeer op de plek waar later de Zuiderzee ontstond. Door de jaren heen heeft de Zuiderzee voor meerdere overstromingen gezorgd. De laatste grote watersnood dateert van 1916, met name Marken moest het toen ontgelden. Het water heeft Waterland ook veel voorspoed gebracht.
Meer monumenten informatie
- Het stadswapen van Monnickendam
- Verhalen van Vroeger Monnickendam
- Boederijenstichting Noord-Holland
- Waterlands Archief
- Noord-Hollands archief
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland
- Volendams Museum
- Museum Marken