Weert

Toren Martinuskerk - Weert - FaceMePLS
Toren Martinuskerk - Weert
Credit
Wikimedia Commons - FaceMePLS
98
98
236

Gemeente Weert
Bezoekadres: Wilhelminasingel 101, 6001 GS te Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ te Weert
www.weert.nl
0495 - 575000
gemeente@weert.nl

Weert is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. Verder bestaat de gemeente uit de kernen Altweerterheide, Laar, Stramproy, Swartbroek en Tungelroy. Weert is een stad met een rijke cultuur en historie. Het Weert van nu kent nog steeds dat authentieke karakter van vroeger.

Monumenten in Weert

Weert kent gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Daarbij kent Weert dertien beschermde stads en dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Weert Emmasingel - Pim van Tend
Weert Emmasingel
Wikimedia Commons - Pim van Tend
Afbeelding
Stadsaanzicht

Stads- en dorpsgezichten in Weert

  1. Binnenstad met uitlopers
  2. Tuindorp Fatima
  3. Tussen Stadsbrug en Biesterbrug
  4. Kerkstraat Keent
  5. Laarderschans
  6. Laarakker
  7. Hushoven
  8. Oude steef en Boshoverschans
  9. Dijkerakker
  10. Tramtracé Tuurkesweg
  11. Kroonstraat e.o. Stramproy
  12. De Hei Stramproy
  13. Dorpsgezicht Budel Dorplein (rijksbeschermd)
Afbeelding
Uitvoering

Archeologie regio Weert

De regio Weert - Nederweert is één van de zes archeologische aandachtsgebieden in de provincie Limburg. In die regio zijn negentien archeologische gebieden gelegen en drie archeologische rijksmonumenten:

  1. Het grootste urnenveld van Noordwest - Europa op de Boshoverheide is daarvan het bekendste en stamt uit de Urnenveldenperiode 1000 - 400 v. Chr.
  2. Het tweede archeologische rijksmonument is de Romeinsebrug over de Tungelroyse beek, welke dateert omstreeks het begin van de jaartelling (20 v. Chr. – 20 n. Chr.)
  3. Het derde de Steentijdvindplaats Mildert (9.000 v. Chr.) ligt op Nederweerter grondgebied, en blijft derhalve op deze website buiten beschouwing.

Monumentenzorg Weert

De gemeente Weert zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Monumentenbeleidsplan Weert

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.

De gemeente Weert geeft duurzaamheid vorm aan de hand van vier thema’s: energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire maatschappij. Op Heerlijk Weert vindt u informatie over onder andere duurzaam wonen en ondernemen, natuur in en om de stad, biodiversiteit, water, duurzaam vervoer en duurzame energie. Doe er inspiratie op en ga aan de slag met bijvoorbeeld het ‘ontstenen’ van uw tuin.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie restauratie en onderhoud

De gemeente Weert stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan gemeentelijk monumenten. De subsidiabele kosten dienen minimaal €1.000 zijn en voor grotere projecten bestaat de mogelijkheid tot een meerjarige subsidie. 

Voor objecten in een beschermd stads- of dorpsgezicht, die geen status hebben als rijks- of gemeentelijk beschermd monument, is geen subsidie mogelijk. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Heeft u een woning of pand dat als monument is aangemerkt? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig als u aanpassingen wilt plegen aan het monument. Dit geldt niet voor regulier onderhoud of aanpassing van delen van het pand die geen monumentale waarde hebben. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag heft de gemeente leges op grond van de legesverordening. Voor meer info over de leges, zie de legesverordening

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Weert

Op de top van de dekzandrug vestigden zich vanaf ongeveer 1600 voor Christus de eerste boeren op de vruchtbare lössgrond (Laar, Molenakker, Kampershoek). De oudste (stenen) bebouwing van Weert die ons is overgeleverd betreft delen van het klooster op de Biest, het kasteel en de St.-Martinuskerk.

In een akte van 1062 wordt de plaats ‘Wertha’ voor het eerst genoemd. De naam betekent ‘land omgeven door water en moerassen’. De plaats ontwikkelde zich steeds meer en kreeg een stedelijk aanzien. Er kwamen grachten, wallen en poorten. In 1414 krijgt Weert marktrechten en komt de stad volledig tot bloei.

Meer monumenten informatie

Naar boven