Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier, bezoeklocaties:
- Grootegast: Hoofdstraat 97, 9861 AC
- Leek: Tolberterstraat 66, 9351 BJ
- Marum: Molenstraat 45, 9363 BA
- Zuidhorn: Hooiweg 9, 9801 AJ
Postadres
Postbus 100
9350 AC Leek
www.westerkwartier.nl (external link)
info@westerkwartier.nl
T 140594
Monumenten
De gemeente Westerkwartier kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Beschermd Gezicht
Gemeente Westerkwartier heeft 8 beschermde gezichten;
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Ezinge (external link)
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Garnwerd (external link)
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Niehove (external link)
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Oostum (external link)
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Saaksum (external link)
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Zuidhorn - De Gast (external link)
- Gemeentelijk dorpsgezicht Enumatil (external link)
- Gemeentelijk dorpsgezicht Tolbert (external link)
Monumentenzorg Westerkwartier
De gemeente Westerkwartier zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. In de erfgoedverordening (external link)kunt u meer lezen over het erfgoedbeleid in de gemeente.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Westerkwartier wil iedereen hierover zo goed en compleet mogelijk voorlichten. onder andere met het Regionaal Energieloket (external link).
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Erfgoed Westerkwartier (external link)
- Heemkundekring Vredewold-West (external link)
- Historische Kring gemeente Leek e.o. (external link)
- Historische Kring Lutjegast (external link)
- Historische Kring Zuidhorn (external link)
- De Monumentenwacht Groningen (external link) helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Groningen (external link)
- Erfgoedloket Groningen (external link)
- Levend Erfgoed Groningen (external link)
- Erfgoedpartners Groningen (external link)

De Wierde van Feerwerd
Feerwerd is een klein dorp in de landstreek Middag, tussen Ezinge, Garnwerd en Aduarderzijl. De eerste vermelding van Feerwerd dateert waarschijnlijk uit 820 als schenking aan het klooster van Fulda. De oudste bewoningssporen dateren echter uit de periode tussen 600 en 400 v.Chr.
Feerwerd is gebouwd op meerdere wierden. Vaak wordt uitgegaan van een dubbelwierde: een noordelijke wierde tussen de Zijlsterweg en de Aldringaweg en een zuidelijke wierde tussen de Aldringaweg en de samenloop van de Meedenerweg en de Onnesweg. De zuidelijke wierde wordt dan doorsneden door het Oldehoofsch kanaal en zijn voorloper de Feerwerdertocht.
Het wierdecomplex behoort met Ezinge en Oostum tot de oudste wierden in het gebied. Deze wierden liggen op een kwelderwal, die loopt van Panser naar Wierum.
Tegenwoordig is het zuidelijke deel van de wierde in eigendom van Het Groninger Landschap (external link). Die wierden van Feerwerd kennen twee registraties in het rijksmonumentenregister (external link).
