Westland
Gemeente Westland
Verdilaan 7
2671 VW Naaldwijk
Postadres
Postbus 150
2670 AD Naaldwijk
Monumenten
De gemeente Westland kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.
Monumentenzorg Westland
De gemeente Westland zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Monumentenschildje
De gemeente Westland heeft een eigen monumentenschild voor gemeentelijke monumenten. Als u in een gemeentelijk monument woont en u heeft nog geen monumentenschildje dan kunt u deze aanvragen bij de afdeling erfgoed van de gemeente.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Gemeente Westland wil inwoners stimuleren om hun woning te verduurzamen. Thuis energie besparen kan op verschillende manieren, maar waar begin je? Westland Woont Duurzaam geeft tips en advies.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Erfgoed Westland
- Monumentaal Westland
- Genootschap Oud-Westland
- Westlands Museum
- Historisch Archief Westland
- De Monumentenwacht Zuid-Holland is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland
- Geschiedenis van Zuid-Holland
- Cultuurhistorische Atlas Zuid-Holland
Het grafmonument van de familie Herckenrath
Midden in de wijk De Grote Geest in Monster staat een met struiken begroeide heuvel, waarin zich een bakstenen gebouwtje bevindt. Het is een particuliere grafkelder, die vóór het afgraven van de duinen is aangelegd.
De stichter was Leon Herckenrath, destijds burgemeester van Monster en bewoner van de buitenplaats Geerbron. Er zijn tussen 1847 en 1906 veertien personen in de grafkelder bijgezet, waarvan dertien leden van de familie Herckenrath. De laatste bijzetting heeft plaatsgevonden op 26 augustus 2017 met de plaatsing van de urn van A.M.H. Kuypers-Driessen in de nis achterin. Het was haar wens om als nazaat van de familie Herckenrath, na haar overlijden in dit familiegraf te worden bijgezet, waarvan zij vanaf het overlijden van haar vader in 1962 tot aan de verkoop in 1980 aan de Gemeente Monster, de hereditaire eigenaresse is geweest.
Schrijfster Annejet van der Zijl baseerde twee boeken op het verhaal over deze grafkelder: 'Fortuna's kinderen' en 'Leon en Juliette'.