Woensdrecht
Gemeente Woensdrecht
Huijbergseweg 3
4631 GC Hoogerheide
Postadres
Postbus 24
4630 AA Hoogerheide
Monumenten
De gemeente Woensdrecht kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Woensdrecht
De gemeente Woensdrecht zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Energieloket Woensdrecht helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Heemkundekring “De Wilhelmiet” te Huijbergen
- Heemkundekring Het Zuidkwartier toont u beeldmateriaal uit de gemeente Woensdrecht
- Historische Vereniging Brabant
- De Monumentenwacht Noord-Brabant helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Brabants Erfgoed
- Provincie Noord-Brabant
- Brabants Historisch Informatie Centrum
Landgoed Mattemburgh
De toenmalige burgemeester van Bergen op Zoom, Petrus Cuypers, begon met de aankoop van gronden, zijn zoon Louis ging daarmee door en liet de villa bouwen en het park in fasen (1843-1878) aanleggen. Hij vernoemde het geheel naar zijn moeder Maria van Mattemburgh.
Zijn kleindochter Marie-Louise verkocht het landgoed van 400 hectare in 1970 aan Brabants Landschap. Het park van Mattemburgh wordt gerekend tot de vijf gaafst bewaard gebleven stijltuinen van ons land, met een Engels en een Frans deel.
De negen objecten aan de Antwerpsestraatweg 181 t/m 185 maken alle deel uit van het landgoed Mattemburgh, dat in het Rijksmonumentenregister is opgenomen als monumentaal complex nummer 520129.
Tegenwoordig is Orangerie Mattemburgh er gevestigd en er lopen twee wandelingen over het landgoed.