Zeist
Gemeente Zeis
Bezoekadres: Het Rond 1, 3701 HS Zeist
Postadres: Postbus 513, 3700 AM Zeist
zeist@zeist.nl
14030
www.zeist.nl
Monumenten in Zeist
Zeist heeft rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en gemeentelijke monumentale structuren zoals parken en lanen. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd Gezicht
Gemeente Zeist kent 2 beschermde gezichten:
Monumentenzorg Zeist
De gemeente Zeist zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. Samen met een actieve inbreng van de cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening wordt het verleden ingebed in de ruimtelijke ontwikkeling. De gemeente groeit en past zich aan en weet daarbij het waardevolle vaak niet alleen te behouden, maar ook te gebruiken. Zo blijft Zeist een monumentale en levendige gemeente.
De gemeentelijke adviseurs verzorgen:
- Het adviseren van eigenaren en beheerders over monumenten en duurzaamheid
- Het inbrengen van erfgoed in de ruimtelijke ontwikkelingen
- Onderzoek naar en het borgen van archeologische, bouwhistorische en cultuurhistorische waarden bij de planvorming van beschermde monumenten
- Advies en begeleiding van eigenaren en beheerders bij het uitvoeren van onderhoud, bij bouw- en verbouwplannen en bij herbestemming en restauratie
- Het organiseren en subsidiëren van de Open Monumentendag.
Wilt u meer informatie over het erfgoedbeleid in de gemeente Zeist?
Zeister erfgoedschild
De gemeente Zeist is trots op het mooie erfgoed en wil dat het erfgoed goed te herkennen is. Daarom bieden we eigenaren van monumenten een Erfgoedschildje aan. Zij kunnen dit daarna aan de gevel van het monument hangen. Het schildje mag beschouwd worden als een erfgoedlintje. We eren eigenaren voor hun inzet voor het beschermen en bewaren van het culturele erfgoed van Zeist. Het schildje geeft een ‘eeuwigheidswaarde’. Het wapen is zelf ook Zeister erfgoed
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Zeist wil monumenteneigenaren ondersteunen bij het duurzamer maken van hun gebouwen. Momenteel is de gemeente bezig met het opstellen van beleid om vergunningen voor het verduurzamen van monumenten (denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen), te vereenvoudigen.
Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning: ze willen isoleren of onderzoeken hoe ze zelf duurzame energie kunnen opwekken. Voor hulp bij het verduurzamen van uw koopwoning, kunt u terecht bij het onafhankelijke Zeister initiatief mijngroenehuis.nu; en bij de onafhankelijke website jouwhuisslimmer.nl.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie legeskosten
- De gemeente Zeis stelt een subsidie beschikbaar voor duurzaamheidsmaatregelen van een bestaande woning waar een omgevingsvergunning voor nodig is.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een beschermd monument of een pand dat is gelegen in de gemeentelijke monumentale structuur wilt dat verbouwen, herstellen of aanpassen, dn heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig voor de activiteiten bouwen en wijzigen monument. Via de website omgevingsloket online kunt u nakijken of en voor welke activiteiten u een vergunning nodig heeft. Voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning moet u leges betalen.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) adviseert op bouwplannen voor:
-
niet-beschermde panden,
-
rijks- en gemeentelijke monumenten (gebouwen, tuinen en parken),
-
ruimtelijke (inrichtings-) plannen in beschermde gezichten en gemeentelijke beschermde structuren en de overige gebieden.
Er is één advies voor monumenten en welstand. De medewerker cultuurhistorie wordt ingeschakeld voor (intern) advies en in veel gevallen volgt een bezoek ter plaatse.
Geschiedenis Zeist
Toen in 1122 de Rijn bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd, kon het drassige gebied tussen Wijk en Utrecht ontgonnen worden en ontwikkelde Zeist zich tot een klein dorp met een kerk. De toren van de huidige Oude kerk stamt nog uit die tijd. In het gebied waren drie Ridderhofsteden (kastelen) gelegen: Huis Zeist, Blikkenburg en Kersbergen. Zeist wordt op de kaart gezet door het verblijf van Lodewijk met zijn omvangrijke leger van 10.000 soldaten. De bouw van Slot Zeist is van groot belang voor de ontwikkeling van Zeist.
In de 19de eeuw zorgen de ambachtslieden van de Broedergemeente voor de eerste industrialisatie in Zeist. In de 19e eeuw werd Zeist een geliefde woonplaats voor de rijken en werden er talloze buitenplaatsen aangelegd, zoals Sparrenheuvel, Lenteleven, Ma Retraite en Molenbosch.
Meer monumenten informatie
- Zeister Historisch Genootschap
- Geheugen van Zeist
- Lokaal Austerlitz
- Museum Het Hernhutter Huis
- Slot Zeist
- Canon van Zuidoost Utrecht
- De Monumentenwacht Utrecht helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Landschap +Erfgoed Utrecht
- Provincie Utrecht
- Canon van regio Utrecht
- Het Utrechts Archief