Zwartewaterland
Gemeente Zwartewaterland
Telvorenstraat 2
8061 CB Hasselt
Postadres
Postbus 23
8060 AA Hasselt
Monumenten
De gemeente Zwartewaterland kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd stadsgezicht
Net als gebouwen kunnen ook gebieden als een stadskern, dorp of buurtschap op de monumentenlijst komen. Beschermde stads- en dorpsgezichten zijn bijzonder en waardevol. Dit komt door hun ontwikkelingsgeschiedenis, die terug te vinden is in de stedenbouwkundige opzet, de bebouwing, de wegenstructuur en het groen. Bij ontwikkelingen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht moet rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde. In de gemeente Zwartewaterland is de binnenstad van Hasselt sinds 12 mei 1982 aangewezen als beschermd stadsgezicht.
Monumentenzorg Zwartewaterland
De gemeente Zwartewaterland zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Aan de slag met uw monument
De gemeente Zwartewaterland heeft een stappenplan opgesteld om u te helpen wanneer u kleinschalig onderhoud gaat uitvoeren aan uw monument of gaat restaureren.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Zwartewaterland wil haar inwoners daarom motiveren om maatregelen te nemen.
Het Duurzaam Bouwloket verzorgt als onafhankelijke en professionele partij het energieloket voor uw gemeente. Duurzaam Bouwloket terecht met al uw vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Heeft u vragen over het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact op met de gemeente via 14 038 of duurzaam@zwartewaterland.nl.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud en restauratie
Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie voor de kosten van het onderhoud aan uw gemeentelijke monument.
De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten. Met een maximum van € 5.000.
U kunt dit maximale subsidiebedrag, eventueel verdeeld over meerdere aanvragen, één keer in de 4 jaar aanvragen.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als uw pand een monument is dan mag er in principe niets gewijzigd mag worden aan het gebouw. De gemeente streeft ernaar om de gebruiksmogelijkheden van een monument zo min mogelijk te beperken. Er mag dus best verbouwd en veranderd worden, zolang de historische waarde van het gebouw maar gerespecteerd wordt. Voordat een eigenaar een omgevingsvergunning voor een monument krijgt, wordt er advies gevraagd aan de gemeentelijke monumentencommissie.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Zwartsluis
Het Zwarte Water is een rivier die de bindende factor vormt tussen twee steden, een dorp en enkele buurtschappen. Het verhaal over de bewoningsgeschiedenis gaat terug tot omstreeks 2100 v.Chr. Pas na 800 na Chr. zijn vermoedelijk de eerste woonkernen van Genemuiden en Hasselt ontstaan op de oeverwallen en rivierduinen. De geschiedenis van Zwartsluis gaat terug naar het einde van de veertiende eeuw. Er was toen sprake van een stuk land dat gelegen was bij "der Swarten Sluys" waarachter de eerste bewoners, de 'Sluzigers', woonden. Na het ontstaan van de Zuiderzee in de dertiende eeuw was het Zwarte water niet meer alleen van belang voor de visserij. De rivier groeide uit tot een belangrijke doorgangsroute voor handelaren en schippers.
Meer monumenten informatie
- Canon van Zwartewaterland
- Historische Vereniging Hasselt
- Historische Vereniging Zwartsluis
- De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Overijssel
- Dijkoraad
- Museum Schoonewelle
- Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ)