Zwijndrecht

Watertower, Zwijndrecht - Paul van de Velde
Watertoren te Zwijndrecht
Credit
Wikimedia Commons - Paul van de Velde
14
14
57

Gemeente Zwijndrecht
Raadhuisplein 3
3331 BT Zwijndrecht

Postadres
Postbus 15
3330 AA Zwijndrecht

www.zwijndrecht.nl
gemeente@zwijndrecht.nl
T 14078

Zwijndrecht is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Zwijndrecht ligt in de Zwijndrechtse Waard (een deel van het eiland IJsselmonde) en grenst aan de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht en aan de rivieren Noord en Oude Maas. Het bekende 'Drierivierenpunt', het drukst bevaren punt in Nederland, ligt bij Zwijndrecht. De rivieren Noord, Oude Maas en Beneden-Merwede komen hier samen.

Monumenten

De gemeente Zwijndrecht kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Wilt u weten of u in een monument of beeldbepalend pand woont? 

Heerjansdam, Dorpsstr 20-26, Arbeiderswoningen - AcroniusZ
Heerjansdam, Dorpsstr 20-26, Arbeiderswoningen
Wikimedia Commons - AcroniusZ

Monumentenzorg Zwijndrecht

De gemeente Zwijndrecht zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Heeft u nog vragen over monumenten in Zwijndrecht? Neem dan contact op met de accountmanager gemeentelijke monumenten via telefoonnummer 078-770 3564. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Net als andere gemeenten heeft Zwijndrecht de opgave om te werken aan een goede leefomgeving, voor nu, en voor de volgende generaties. In het Programma Duurzaamheid kunt u meer lezen over de ambities van de gemeente.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt? 

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Zwijndrecht

Het ontstaan van Zwijndrecht is nauw verbonden met de historie van de Zwijndrechtse Waard. De naam 'Suindrecht' voor het gebied van de Zwijndrechtse Waard komt voor het eerst voor in 1006, in een giftbrief waarmee Bisschop Ansfried goederen schenkt aan een klooster nabij Amersfoort. Zwijndrecht heeft in de 15e eeuw gebloeid als belangrijke locatie voor de zoutwinningindustrie. In de 17e eeuw kreeg Zwijndrecht meer het karakter van een tuindersdorp en in de loop van de 19e eeuw kwamen er ook industriële vestigingen.

Meer monumenteninformatie

Naar boven