Apeldoorn
Gemeente Apeldoorn
Afdeling Erfgoed
cultuurhistorie@apeldoorn.nl
Telefoon: 14055
Bezoekadres:
Marktplein 1
7311 LG Apeldoorn
Postadres:
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn
Monumentenlijst Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn is rijk aan erfgoed. Apeldoorn kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden, beschermde stadsgezichten en historische buitenplaatsen. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd stadsgezicht
De gemeente Apeldoorn kent 2 beschermde historische buitenplaatsen en 14 beschermde gezichten:
- Rijks beschermde historische buitenplaats Huis ter Horst
- Rijks beschermde historische buitenplaats De Veenkamp
- Rijksbeschermd stadsgezicht Apeldoorn - De Parken
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Hoog Soeren
- Rijksbeschermd dorpsgezicht Radio Kootwijk
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Apeldoorn - Indische Buurt
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Apeldoorn - Metaalbuurt
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Apeldoorn - Wiesel
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Wederopbouwgebied Kerschoten
- Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht Woonerf De Wiekelaar
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Woonerf De Zeis-De Haarhamer
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Woonerf met versprongen woningen (Gruttersdreef en Looiersdreef)
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Woonerf met versprongen woningen (Rietdekkersdreef)
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht De Witte woningen van de Klokkengietershoeve
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Woonerf met drive-in woningen (De Maten)
- Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Woonerf met drive-in woningen (Zevenhuizen)
Team Erfgoed Apeldoorn
Team Erfgoed van de gemeente Apeldoorn zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. Het erfgoed geeft karakter aan Apeldoorn en is een belangrijke kwaliteit waar we zuinig op zijn. Gemeente en (monumenten)eigenaren dragen samen zorg voor het erfgoed. Het Erfgoedfonds helpt hierbij. In dit fonds zijn belangrijke stimulerings- en ondersteuningsregelingen samengevoegd; de monumentensubsidie, het gevelfonds, het archeologiefonds en een duurzaamheidsdienst.
Duurzaam Monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
De gemeente Apeldoorn denkt graag met u mee om u op weg te helpen met het verduurzamen van uw beschermd pand. Hiervoor biedt de gemeente Apeldoorn een ‘keukentafelgesprek’ met een adviseur van het Team Erfgoed aan waarin de mogelijkheden voor uw pand worden besproken. De gemeente Apeldoorn heeft ook een energieloket Energiek Apeldoorn om u op weg te helpen met verduurzamen van uw woning.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Gemeentelijk monument of beeldbepalend pand
Gemeentelijke monumenten zijn door de gemeente beschermde objecten. Ze zijn van algemeen belang voor de gemeente vanwege hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap, of cultuurhistorische waarde. Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument, dan komt u in aanmerking voor een gemeentelijke en provinciale subsidie. Alleen de kosten die gemaakt worden voor het in stand houden van het monument (met name bouwtechnisch herstel- en schilderwerk) zijn subsidiabel.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Apeldoorn
De geschiedenis van Apeldoorn gaat terug tot in de vroege middeleeuwen. In het veengebied ontstonden nederzettingen. Door de groeiende papierindustrie werden steeds meer watermolens gebouwd langs de vele veenstromen in het gebied. Doordat de Oranjes zich in de 17de eeuw vestigden op buitenplaats Het Loo ontwikkelde Apeldoorn zich sneller dan andere dorpen in de gemeente. Het Apeldoorns Kanaal en de spoorweg werden eveneens aangelegd door de aanwezigheid van de Oranjes. In de 20ste en de naoorlogse wederopbouwtijd eeuw ontwikkelde de stad zich verder.
Meer monumenten informatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Apeldoorn kunt u ook terecht bij:
- CODA het cultuurhuis van Apeldoorn
- De Monumentenwacht Gelderland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Het geheugen van Apeldoorn
- Erfgoedplatform Apeldoorn
- Stichting Apeldoornse Monumenten
- Vereniging Oud Apeldoorn
- Oud-Apeldoorn
- Oudheidkundige vereniging De Marke
- Historische ledenvergadering Uddels Belang
- De Apeldoornse Parkenbuurt
- Radio Kootwijk