Best
Gemeente Best
Dorpsplein 2
5683 GA Best
www.gemeentebest.nl
14 0499
info@gemeentebest.nl
Erfgoed op de kaart
De gemeente Best kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenlijst gemeente Best
Beschermd Gezicht
Gemeente Best kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd Dorpsgezicht Batadorp. Het is een goed voorbeeld van een 'company town': een fabriekscomplex met bijbehorende nederzetting, gebouwd door de fabrikant. Batadorp is homogeen van opzet en in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven.
Dubbelbestemming Cultuurhistorie
De gemeente Best heeft onlangs in het bestemmingsplan "Buitengebied" een groot aantal panden een dubbelbestemming cultuurhistorische waarden (CHW) gegeven.
Monumentenzorg Best
De gemeente Best zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Monumentenschildje
Gemeente Best heeft een eigen monumentenschildje voor gemeentelijke monumenten.
Duurzaam Monument
Gemeente Best zet zich in om in 2050 energieneutraal en afvalloos te worden. Samen met de Metropool Regio Eindhoven streeft Best ernaar om als eerste regio energieneutraal te zijn. Voor tips en advies over aardgasvrij en duurzame warmte kunt u terecht bij Plein Best Aradgasvrij.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie instandhouding monumenten
De gemeente Best stelt een subsidie beschikbaar voor de instandhouding van het beschermde cultuurhistorisch erfgoed. De subsidie kan worden aangevraagd voor conserverende herstelwerkzaamheden van het bestaande monument of object, die (bouwtechnisch) noodzakelijk zijn voor het behoud van een monument, die tot normaal onderhoud behoren en/of dit te boven gaan.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Wilt u (ver)bouwen? Dan moet u rekening houden met de eisen voor Ruimtelijke Kwaliteit: de kwaliteit van een ontwerp, de gekozen materialen en hoe een bouwwerk eruit ziet. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert het gemeentebestuur over aanvragen omgevingsvergunningen die te maken hebben met bouwen of monumenten. Neem dan contact op met de ambtenaar cultuurhistorie van de gemeente Best voor een advies over praktische zaken, subsidies en procedures.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Vergunningvrij bouwen aan monumenten
Geschiedenis Best
De eerste bewoners die op Bests grondgebied woonden, dateren uit 1700 v.Chr. Ook werden er sporen van de Keltische Cultuur gevonden in de vorm van urnen uit de La Tènetijd van 500 v.Chr.
Sint-Odulphus is de patroonheilige van Best. AL in 1378 wordt er melding gemaakt van een houten kapel gewijd aan Sint-Odulphus. De huidige Sint-Odulphus kapel of de de kapel van Huize Nazarethis het resultaat van de bouw van een stenen kapel in 1437. De zelfstandige Sint-Odulphusparochie kwam uiteindelijk tot stand in 1553, waarmee de kapel tot kerk werd gepromoveerd.
Best hoorde aanvankelijk tot de gemeente Oirschot en bestond uit de buurtschappen Naastenbest en Verrenbest. Daarnaast waren er de buurtschappen Aarle en De Vleut. In 1819 werd Best een eigen gemeente.
In Best floreerde in de 19e eeuw de klompenindustrie en dan met name in De Vleut. Deze industrie ging na 1970 volledig verloren. Er bleef wel een schoenindustrie in Best. De Bata had hier namelijk een enorme fabriek staan en dat was de voornaamste reden voor de grote groei van Best geweest.
Meer monumenten informatie
- Geschiedenis van Best
- Mooi Best
- Erfgoedvereniging Dye van Best
- Korenmolen De Volharding
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- Brabants Historisch Informatie Centrum
- Brabants Heem
- De Monumentenwacht Noord-Brabant helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Brabants Erfgoed
- Provincie Noord-Brabant
Aarlese Hoeve aan de Oirschotseweg 117
De Aarlese Hoeve is de oudste bekende bovengrondse boerderij van Nederland en mogelijk zelfs van West-Europa. Binnen het agrarische erfgoed is een 13e-eeuwse boerderij uniek.
De datering van het gebint bleek aanzienlijk ouder dan verwacht, de constructie van de oudste delen wijkt sterk af van het gebinttype zoals bekend is in de regio, de verstoringsgraad van de ondergrondse resten bleek mee te vallen en de conservering van de organische resten is uitstekend.
de Aarlese Hoeve wordt ook werl de Armenhoef genoemd. Uit de historische bronnen is bekend dat de leenman in 1471 Amelrijck Booth heette. In dat jaar stichtte hij het tweede gasthuis van Oirschot. Aan dit gasthuis schonk hij tevens de Aarlese Hoeve als fundatiegoed. Dit HeiligeGeestgasthuis had onder meer de armenzorg als taak. Vandaar de naam ‘Armenhoef’ voor de boerderij.