Bloemendaal

Bloemendaal villa wildhoef
Bloemendaal villa wildhoef
Credit
Wikimedia Commons - Jane023 (talk)
269
269
40
235

Gemeente Bloemendaal
Bloemendaalseweg 158
2051 GJ Overveen
Postbus 201
2050 AE Overveen
14023
gemeente@bloemendaal.nl
www.bloemendaal.nl

Bloemendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente bestaat uit de woonkernen Aerdenhout, Bennebroek, Bentveld (gedeeltelijk), Bloemendaal, Bloemendaal aan Zee, Overveen (gemeentehuis), Vogelenzang. In de zeventiende eeuw vestigden zich hier tal van gefortuneerde kooplieden die in de zomermaanden de stad wensten te ontvluchten om te genieten van het buitenleven. Nog steeds wordt de gemeente geassocieerd met landelijkheid en exclusiviteit.

Monumentenkaart

Binnen de gemeente Bloemendaal bevinden zich 475 beschermde monumenten. In Bloemendaal zijn zowel rijksmonumenten, provinciale- als gemeentelijke monumenten te vinden. Daarbij is het Bloemendaalse Park / Duin en Daal een beschermd stadsgezicht. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Pannekoekenhuisje Bloemendaalse bos
Pannenkoekenhuisje Bloemendaalse bos
Stefan Ammerlaan Photography
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

De gemeente Bloemendaal heeft 1 beschermd stadsgezicht: het Bloemendaalse Park / Duin en Daal. Het villagebied werd aangewezen vanwege de ruimtelijke-historische samenhang die het gebied heeft sinds de aanleg in 1880-1992. Het gebied wordt gekarakteriseerd door een patroon van gebogen en hellende wegen, alsmede door de lommerijke tuinen. Toch overheers de woonbestemming in het gebied. 

Monumentenzorg Bloemendaal

De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Bloemendaal zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer weten over de geldende wet- en regelgeving? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Bloemendaal wil inwoners van Overveen, Bloemendaal, Aerdenhout, Vogelenzang en Bennebroek inspireren bij het verlagen van hun energierekening en het toekomstbestendig maken van hun woning.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

VvE’s en duurzaamheid: woont u in een appartement binnen een VvE en wiltt u aan de slag met duurzaamheid? Het VvE Duurzaamheidsloket informeert u over de mogelijkheden voor subsidie en financiering.

Afbeelding
Toolbox

Onderhoudssubsidie

Voor gemeentelijke monumenten stelt de gemeente Bloemendaal een subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van restauratie, reconstructie, onderhoud of onderzoek van (bijzonder kenmerkende onderdelen van) gemeentelijke monumenten. Wilt u hier meer informatie over? 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

 

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

 

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Voor het aanvragen van een wijziging van een monument is meestal een omgevingsvergunning vereist. Er wordt dan getoetst of er geen monumentale waarden verloren gaan.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Bloemendaal

Bloemendaal is ontstaan uit drie dorpen (ambachten) die toebehoorden aan de heren van Brederode. n 1679 verviel de ‘heerlijkheid’ aan de Staten van Holland, na het kinderloos overlijden van Wolfert, de laatste heer van Brederode. In 1722 kocht de stad Haarlem de drie ambachten. In 1795 werd na het uitbreken van de Bataafse revolutie het systeem van heerlijkheden afgeschaft en konden de inwoners van de drie dorpen voor het eerst vanuit hun midden hun eigen bestuurders kiezen.

Meer monumenten informatie

Naar boven