Borne
Gemeente Borne
Rheineplein 1
7622 DG Borne
Postadres
Postbus 200
7620 AE Borne
www.borne.nl
info@borne.nl
14074
Monumenten
De gemeente Borne kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een beschermd dorpsgezicht. Wilt u meer informatie over deze monumenten?
Beschermd Gezicht
Gemeente Borne kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd dorpsgezicht Borne. Borne is gelegen in het hart van Twente, ten noorden van Hengelo in de stedenband Almelo-Enschede. Het is van oorsprong een esdorp waar landbouw de hoofdbron van bestaan is geweest, later aangevuld met enige huisweverij. Onder invloed van deze huisnijverheid en door een agrarisch bevolkingsoverschot kon zich in de loop van de 17de en 18de eeuw in Borne een linnennijverheid ontwikkelen. Borne kan dan ook als de bakermat van de latere Twentse textielindustrie beschouwd worden.
Monumentenzorg Borne
De gemeente Borne zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Bij het Energieloket Borne terecht voor informatie over energie besparen of het verduurzamen van uw woning.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud of restauratie
Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan kunt u op basis van de Subsidieverordening Gemeentelijke Monumenten Borne in aanmerking komen voor een subsidie.
Het college kan op grond van deze verordening een subsidie verlenen voor de kosten van onderhoud of restauratie van monumenten ten behoeve van het behoud van het karakteristieke aanzien van de gemeente. Samengevat gelden de volgende subsidiemogelijkheden:
- Subsidie abonnement monumentenwacht (vergoeding abonnementskosten + 1e inspectie)
- Subsidie t.b.v. Restauratie: 20% van de subsidiabele restauratiekosten met een maximum van € 11.500,00 (1x per 10 jaar)
- Subsidie t.b.v. Onderhoud: 30% van de subsidiabele onderhoudskosten met een maximum van € 2.250,00 (1x per 4 jaar)
Het college verstrekt alleen subsidie indien wordt voldaan aan de voorwaarden van de subsidieverordening en voor zover het budget “subsidies gemeentelijke monumenten” toereikend is (subsidieplafond). Jaarlijks wordt dit subsidieplafond vastgesteld en bekend gemaakt.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Borne
Borne is van oorsprong een agrarische nederzetting waarvan de basisstructuur vermoedelijk in de Karolingische Tijd (800-1000 na Christus) is ontstaan. De oudste nederzettingen bestonden uit boerderijen gelegen in een stuk ontgonnen bosgebied. Tot de 16e eeuw ontwikkelt Borne zich als agrarisch dorp, met het spinnen en weven als huisnijverheid. Onder invloed van deze huisnijverheid kon zich in de 17e en 18e eeuw in Borne een linnennijverheid ontwikkelen. Borne kan gezien worden als de bakermat van de Twentse textielindustrie.
Meer monumenteninformatie
- Heemkunde Borne heeft als doelstelling het beheren, bevorderen, verzamelen en publiceren van de plaatselijke geschiedenis, oudheden, volkskunde en cultureel erfgoed.
- Historisch informatiecentrum van Borne
- De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Overijssel
- Dijkoraad
- Mijn Stad Mijn Dorp - beeldbank
- Gidsen Oud Borne
- Museum Bussemakerhuis