Boxtel

Boxtel Centrum - G. Lanting
Boxtel Centrum - G.-Lanting
Credit
Wikimedia Commons- G.-Lanting
90
90
238

Gemeente Boxtel
Bezoekadres: Markt 1, 5281 AT Boxtel
Postadres: Postbus 10.000, 5280 DA Boxtel
Telefoon: 0411 - 65 59 11
E-mail: gemeente@boxtel.nl
www.boxtel.nl

Boxtel is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Boxtel is gelegen aan de rivier de Dommel en ligt te midden van de driehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Dit maakte Boxtel al vroeg tot een verkeersknooppunt. Naast de kernen Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch kent de gemeente diverse buurtschappen.

Monumenten Boxtel

De gemeente Boxtel kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een Rijksbeschermd dorpsgezicht. Wilt u weten of u in een monument woont?

Stationsstraat 30 te Boxtel - Rosemoon
Stationsstraat 30 te Boxtel
Wikimedia Commons - Rosemoon
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Gemeente Boxtel kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd dorpsgezicht Liempde. De historisch bepaalde dorpsstructuur, in samenhang met de kwaliteiten van het deels karakteristieke bebouwingsbeeld, vormen de grond voor aanwijzing van Liempde als beschermd dorpsgezicht.

Monumentenzorg Boxtel

De gemeente Boxtel zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Clarissenstraat_16_Boxtel - Rosemoon
Gemeentelijk monument aan de Clarissenstraat16 te Boxtel
Wikimedia Commons - Rosemoon
Afbeelding
Toolbox

Subsidieregeling monumenten

De gemeente Boxtel stelt een subsidie beschikbaar voor regulier onderhoud en/of restauratie van monumenten. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. De voorwaardes verschillen per soort object. Welke kosten subsidiabel zijn kunt u vinden in de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Als u een omgevingsvergunning aanvraagt voor een verbouwing of aanpassing van een monumentdan beoordeelt de monumentencommissie de aanvraag. Het is mogelijk om een vooroverleg met deze commissie in te plannen. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Markt te Boxtel, Jan Weissenbruch, 1849 RP-P-1959-396
Markt te Boxtel, Jan Weissenbruch, 1849
Collectie Rijksmuseum: RP-P-1959-396

Geschiedenis Boxtel

De eerste meldingen van Boxtel in de geschiedenis dateren uit de 11e eeuw. In die tijd vonden veel ontginningen plaats langs de beekdalen. Tot 1437 was de heerlijkheid Boxtel formeel niet een leengoed van het hertogdom Brabant, maar van de Duitse keizer, en namens hem was de bisschop van Keulen de leenheer. Rond 1380 voltrok zich volgens de overlevering in Boxtel het Heilig Bloedwonder. Dit leidde tot een toestroom van bedevaartgangers. Nog steeds vindt jaarlijks op de eerste zondag na pinksteren de zogenaamde Bloedprocessie plaats. In 1493 werd de Sint-Petruskerk tot kapittelkerk verheven. Omstreeks dezelfde tijd werd de huidige, gotische, Sint-Petruskerk gebouwd.

Meer monumenten informatie

Naar boven