Castricum
Gemeente Castricum
Bezoekadres: Raadhuisplein1, 1902 CA Castricum
Postadres: Postbus 1301, 1900 BH Castricum
www.castricum.nl
140251
info@castricum.nl
Monumenten
Castricum telt meer dan honderd gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Castricum
De gemeente Castricum zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam Monument
De rol van aardgas neemt af in de toekomst. Samen op weg naar een klimaatneutrale gemeente in 2040. Castricum wil daarom het gebruik van duurzame energie stimuleren. Dit willen we bereiken door samen te werken met inwoners, ondernemers en organisaties. Het Duurzaam Bouwloket biedt u onafhankelijk en gratis advies over duurzaam (ver)bouwen, zonnepanelen, zonneboilers en het besparen van energie.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud en instandhouding
De gemeente Castricum stelt een subsidie beschikbaar voor het herstel en de instandhouding van gemeentelijke monumenten. Tot de monumentale waarden wordt in ieder geval de hoofdstructuur (het casco) gerekend. Het casco bestaat uit:
- dragende onderdelen (fundering, balk-dragende muren en balklagen);
- vloeren;
- omhulsel (buitenmuren en kap);
- buitenafwerking (kozijnen en ramen).
Tot de monumentale waarde worden in het algemeen ook die onderdelen gerekend die het architectuurhistorische karakter van het monument bepalen zoals:
- gevelbekroningen;
- stoepen;
- oude kapconstructies;
- overige historische details (schoorstenen, kroonlijsten, balkons, hekwerken enz.).
Subsidie in de kosten van restauratie bedraagt 40% van de door het college subsidiabel gestelde kosten, doch ten hoogste €6.000,- per aanvraag.
Voor de subsidie aanvraag en de gereed melding vraagt u de formulieren op via email Annebeeksma@debuch.nl.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Erfgoedplatform Castricum
Het Erfgoedplatform geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college over erfgoed in gemeente Castricum. In het platform komen 5 lokale organisaties bij elkaar om kennis te delen en na te denken over de zorg voor erfgoed.
Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit is een gecombineerde welstands- en monumentencommissie. Deze commissie adviseert op vergunningsaanvragen. Mooi Noord-Holland, voert deze taken voor de gemeente Castricum uit. De commissie Welstand en Monumenten vergadert tijdens de laatste vergadering van de maand. Deze commissie vergadert alleen als er aanvragen zijn.
Als u wilt u weten hoe laat een bouwplan wordt besproken of wilt u als belangstellende de vergadering wilt bijwonen, neem dan contact op via 072 - 8880000.
Geschiedenis Castricum
Castricum wordt in de 10e eeuw pas voor het eerst genoemd maar uit archeologische opgravingen blijkt dat het gebied in de Romeinse tijd en vanaf de vroege middeleeuwen bewoond was. In de 12e eeuw wordt de oude Nederlands Hervormde Kerk (vroeger Sint Pancratiuskerk) gebouwd op de plaats waar eerder een houten kapel heeft gestaan.
In 1749 koopt Nicolaas Geelvinck, ambachtsheer van Castricum, de Heerlijkheid Bakkum. Deze aankoop luidt een tijdperk in waarin Bakkum steeds meer met Castricum wordt verbonden. Tenslotte wordt op 1 januari 1812 bij decreet van Napoleon Bakkum bij Castricum gevoegd. In de loop van de tijd ontstonden er meerdere buurtschappen.
Tegen het einde van de 19e eeuw neemt het aantal inwoners vrij snel toe. Oorzaken kunnen gevonden worden in: de opening van de spoorlijn Haarlem-Alkmaar (1876) en de stichting van het provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch (1904). Castricum wordt ook een dorp van gepensioneerden en renteniers. De eerste forensen vestigen zich er en het dorp wordt een druk bezocht vakantieoord. Het laatste als gevolg van de aanleg van de Zeeweg (1925) en de opening van het kampeerterrein (1928).
Meer monumenten informatie
- Stichting Werkgroep Oud-Castricum
- Stichting Oud Limmen
- Historische Vereniging Oud Heiloo
- Historische Vereniging Oud Akersloot
- Regionaal Archief Alkmaar
- Huis van Hilde
- Gemaal 1879 te Akersloot
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Noord-Hollands Archief
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland