De Bilt
Gemeente De Bilt
Bezoekadres: Soestdijkseweg Zuid 173, 3721 AB Bilthoven
Postadres: Postbus 300, 3720 AH Bilthoven
www.debilt.nl
030 - 2289411
info@debilt.nl
Monumenten
De Bilt kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een beschermd gezicht. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd Gezicht
De Bilt kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd dorpsstadsgezicht Westbroek. Westbroek is gelegen in het polderland ten noorden van Utrecht. Het dorp werd aangewezen om vooral het zicht op de prominente Nederlands Hervormde kerk en nabij gelegen bebouwing te behouden.
Monumentenzorg De Bilt
De gemeente De Bilt zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Gemeente De Bilt werkt aan een duurzame toekomst voor inwoners van nu én generaties die nog gaan volgen. In het klimaatakkoord zijn landelijk afspraken gemaakt over hoe we de samenleving verduurzamen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Welstandscommissie
De Welstandscommissie MooiSticht adviseert het college van burgemeester en wethouders over aanvragen om omgevingsvergunning bouwen en monumenten. Dit gebeurt aan de hand van de welstandsnota, die antwoord geeft op de vraag of het bouwwerk past in de omgeving. De nota geeft aan wat het karakter van een buurt bepaalt en wat de 'redelijke eisen van welstand' zijn. In de nota staan ook de beschermde dorpsgezichten en monumenten (bijlage 3) vermeld.
Geschiedenis De Bilt
De ontstaansgeschiedenis van De Bilt gaat terug tot de twaalfde eeuw en hangt onder meer samen met de afdamming van de Kromme Rijn in 1122. Door de steeds weer terugkerende overstromingen van de Kromme Rijn was het gebied moerassig en moeilijk toegankelijk. De afdamming, gedaan in opdracht van bisschop Godebald, maakte de ontginning van het gebied mogelijk.
Meer monumenten informatie
- Online Museum De Bilt brengt het cultureel erfgoed van de gemeente bij elkaar op één website, met beelden en archiefstukken van lokale en bovenlokale betekenis.
- Historische Vereniging Maartensdijk
- Historische Kring d 'Oude School (gemeente De Bilt)
- Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen, gevestigd in Breukelen.
- Van Ewijck Fonds
- De Monumentenwacht Utrecht is helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Landschap Utrecht
- Provincie Utrecht
- Canon van regio Utrecht