De Wolden

Gemeente De Wolden
Bezoekadres: Raadhuisstraat 2, 7921 GD Zuidwolde
Postadres: Postbus 20, 7920 AA Zuidwolde
www.dewolden.nl (external link)
14058
gemeente@dewolden.nl
Monumenten
De gemeente de Wolden kent rijksmonumenten, provinciale monumenten en karakteristieke panden en objecten (external link). Wilt u weten of u in een monument woont?

Beschermd gezicht
De gemeente De Wolden 3 beschermde stadsgezichten:
-
Beschermd stadsgezicht Echten (external link): werd in 1967 aangewezen als oude Ćrentse nederzetting met aan de oostzijde de havezathe Echten.
-
Beschermd stadsgezicht Ten Arlo (external link): werd in 1991 aangewezen als voorbeeld van het ontstaan en de ontwikkeling van de Zuidwolder zandnederzettingen binnen het historisch-cultuurlandschappelijke kader van het Drentse esdorpenlandschap.
-
Beschermd stadsgezicht Kraloo (external link): werd in 1991 als authentieke esdorp tot beschermd dorpsgezicht benoemd.
Monumentenzorg De Wolden
De gemeente De Wolden zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?

Duurzaam Monument
Energie en dus geld besparen kan op veel manieren. Van kleine aanpassingen in gedrag tot grotere maatregelen aan uw huis. Energiebesparing bestaat vaak uit een verzameling van maatregelen die u kunt nemen.et Drents Energieloket helpt met tips en advies.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Drents Monumentenfonds
Bent u eigenaar van een karakteristiek pand in Drenthe? Voor uw restauratie kunt u mogelijk een lening met lage rente aanvragen. Rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden komen in aanmerking voor de Drentse Monumentenfonds-hypotheek. Voor karakteristiek bezit kunnen restauratiekosten (inclusief verduurzaming) en herbestemmingskosten gefinancierd en/of gesubsidieerd worden.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis De Wolden
De gemeente de Wolden bestaat uit voormalige gemeenten Zuidwolde, Ruinerwold, de Wijk en het grootste deel van Ruinen. Al voor het begin van de jaartelling woonden er mensen in de omgeving van het huidige Zuidwolde. Waarschijnlijk leefde men toen op een smalle heuvelrug tussen Ten Arlo en de Reest. Deze heuvelrug vormde mogelijk een uitvalsweg tussen het Drents Plateau en het gebied rondom Ommen. Aan weerszijden van deze hogere zandgronden lagen uitgestrekte veenmoerassen. Ruinerwold is een veenontginning ten noordoosten van Meppel, die in de Middeleeuwen is ontstaan. De Wijk is ontstaan in de Middeleeuwen, toen op de droge plaatsen in de veenmoerassen langs de Reest zich boeren vestigden.
Meer monumenteninformatie
- Oudheidkamer Zuidwolde (external link)
- Historische Vereniging de Wijk-Koekange (external link)
- Stichting Historie van Ruinen (external link)
- Stichting Historie Ruinerwold (external link)
- Historische Vereniging Avereest (external link)
- Gemeentearchief De Wolden (external link)
- Drents Archief (external link)
- Cultureel De Wolden (external link)
- Terug in Drenthe (external link) neemt je mee in de historie van de oerprovincie van Nederland.
- De Monumentenwacht Drenthe (external link) helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.