Den Helder
Gemeente Den Helder
Bezoekadres: Kerkgracht 1, 1782 GJ Den Helder
Postadres: Postbus 36, 1780 AA Den Helder
www.denhelder.nl
140223
info@denhelder.nl
Monumenten
Er zijn verschillende soorten monumenten te vinden in de gemeente. Den Helder heeft gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Daarnaast zijn er drie provinciale monumenten en is de Stelling van Den Helder als geheel een van rijkswege beschermd stadsgezicht.
Beschermd gezicht
De gemeente Den Helder kent een beschermd gezicht: de Stelling Den Helder. Het beschermd stadsgezicht Stelling Den Helder bestaat uit de linies en forten die behoren tot de Stelling van Den Helder, inclusief een gedeelte van de schootsvelden, de voormalige Rijkswerf Willemsoord, inclusief havenwerken met randbebouwing en het Helders kanaal en de Prins Willem Alexander Singel aan de zuid- en zuidoostzijde van Oud Den Helder. De Stelling dateert in eerste aanleg uit de Napoleondsche periode en is daarna verder ontwikkeld onder koning Willem I. De 19de-eeuwse Stelling en de Rijkswerf hebben in grote mate de stedenbouwkundige ontwikkeling bepaald van Den Helder in de periode tot 1940.
Monumentenzorg Den Helder
De gemeente Den Helder is een markante gemeente in de kop van Noord-Holland met een bewogen en levendige geschiedenis en is trots op haar cultureel erfgoed. Cultureel erfgoed immers markeert niet alleen de identiteit van een gemeenschap, maar refereert ook aan persoonlijke en gemeenschappelijke geschiedenissen van inwoners en bevolking. De gemeente Den Helder zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? Bekijk het beleidskader "Oog voor het verleden visie op de toekomst".
Oog voor het verleden visie op de toekomst
Duurzaam Monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Den Helder heeft als doel om de komende jaren minder CO2 uit te stoten en te verduurzamen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Advies over cultuurhistorie en monumenten
De gemeente Den Helder laat zich vanaf 6 oktober 2020 bij (ver)bouwplannen aan monumenten, beeldbepalende panden en binnen het Beschermd Stadsgezicht adviseren door een onafhankelijke commissie: de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit. De commissie adviseert de gemeente over behoud en ontwikkeling van het erfgoed in Den Helder en de omgevingskwaliteit hiervan.
Geschiedenis Den Helder
De oudste kern van de huidige gemeente Den Helder is Huisduinen, dat vermoedelijk is gesticht in het begin van de 8e eeuw. Na grote stormvloeden in het einde van de 12e eeuw ontstonden allerlei eilanden. En op een daarvan, vrij groot, lag toen Huisduinen. Rond 1500 ontstond het dorpje Helder (‘Die Heldere buyrt’), een paar kilometer ten noordoosten van Huisduinen, op hetzelfde eiland. Dit buurtje ontstond vanwege het feit dat in die tijd al veel scheepvaart was op het Marsdiep; schepen legden aan op die plaats voor ze zich aan de lastige tocht naar Amsterdam waagden. De bewoners leefden van de visvangst en werkten als loods.
Meer monumenten informatie
- Helderse Historische Vereniging
- Stichting Stelling Den Helder
- Marinemuseum
- Fort Kijkduin is een Napoleontisch fort met een Noordzeeaquarium en een museum in het dorp Huisduinen in de Noord-Hollandse plaats Den Helder.
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Noord-Hollands Archief
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland