Eersel
Gemeente Eersel
Bezoekadres: Dijk 15, 5521 AW Eersel
www.eersel.nl
T: 0497 - 531300
E: gemeente@eersel.nl
Monumenten
Gemeente Eersel kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De markt en een gedeelte van het Hint is daarbij een beschermd dorpsgezicht. Wilt u weten of u in een monument woont?
Meer informatie over monumenten in de gemeente Eersel
Beschermde Stads en dorpsgezicht gemeente Eersel
Het gebied rondom de Markt te Eersel is aangewezen als Rijksbeschermd dorpsgezicht.
Voor bouwen, verbouwen of slopen in een beschermd stads- en dorpsgezicht gelden andere regels dan voor normale bouw– of verbouwplannen in gebieden zonder beschermde aanwijzing. De eisen vanuit de bouwregelgeving voor het bouwen in beschermde gezichten zijn op enkele punten strenger dan bij gebieden zonder aanwijzing.
Monumentenschildje
De gemeente Beesel stelt monumentenschildjes beschikbaar voor gemeentelijke monument. Woont u in een gemeentelijk monument en heeft uw pand nog geen eigen monumentenschildje? Dan kunt u er één aanvragen bij de gemeente.
Monumentenzorg Eersel
De gemeente Eersel zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Erfgoedkaart
De omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft voor een aantal gemeentes een cultuurhistorische inventarisatie uitgevoerd en in beeld gebracht door middel van de Erfgoedkaart.
Wilt u meer weten over het beleid met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie in gemeente Eersel?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
De gemeente Eersel hecht veel waarde aan duurzaamheid, een thema dat de afgelopen jaren steeds hoger op de mondiale, landelijke, provinciale en ook de gemeentelijke agenda is gekomen. KempenEnergie is een energievereniging die energie willen besparen en hun energie zelf en duurzaam willen opwekken.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. De Ruimtelijke kwaliteitscommissie adviseert in opdracht van het college van burgemeester en wethouders over welstand, monumenten en andere ruimtelijke vraagstukken.
Een omgevingsvergunning voor het wijzigen, verstoren e.d. van een monument is gratis. Soms is voor wijzigingen aan een monument ook een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig. Aan deze activiteit zijn wel kosten verbonden. Zie hiervoor de legesverordening
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Eersel
Ongeveer 3.500 jaar geleden (bronstijd) werd het gebied van het huidige Eersel voor het eerst bewoond en ontgonnen door de “grafheuvelbouwers”. De Franken vestigden zich rond 700 opnieuw in de streek. Zij woonden waar hoge en lage gronden dicht bij elkaar lagen. Eén van deze hoge gronden was Ereslo. Vanaf deze tijd is er sprake van een overheidsgezag in de streek. De oudst bekende geschreven vermelding van Eersel vinden we in het Liber Aureus van de Abdij van Echternach en stamt uit 712. Tot ongeveer in het jaar 1000 behoorde Eersel tot het graafschap Taxandrië. Hierna kwam het onder invloed van de graaf van Gelre.
Meer monumenten informatie
- Gemeentearchief Eersel
- Heemkundige Studiekring De Ach Zaligheden
- Heemkundekring de Hooge dorpen Vessem, Wintelre en Knegsel
- Stinsels archief
- Kempenmuseum De Acht Zaligheden
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- De Monumentenwacht Noord-Brabant helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Brabants Erfgoed
- Provincie Noord-Brabant
- Brabants Historisch Informatie Centrum