Geertruidenberg
Gemeente Geertruidenberg
Vrijheidstraat 2
4941 DX Raamsdonksveer
Postbus
Postbus 10.001
4940 GA Raamsdonksveer
www.geertruidenberg.nl (external link)
info@geertruidenberg.nl
T 140162
Monumenten
De gemeente Geertruidenberg kent rijksmonumenten (external link), gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden en een beschermd gezicht. Wilt u weten of u in een monument of beeldbepalend pand woont?
Beschermd Gezicht
Geertruidenberg kent 2 beschermde gezichten:
- Rijksbeschermd stadsgezicht Geertruidenberg (external link)
- Gemeentelijk dorpsgezicht Kerkplein te Raamsdonk. In dit gebied is het verboden om bouwwerken te slopen.
Monumentenzorg Geertruidenberg
De gemeente Geertruidenberg zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Monumentenschildje
De meeste monumenten en beeldbepalende panden kunt u herkennen aan het monumentenschildje. āAlle eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in gemeente Geertruidenberg kunnen gratis een schildje aanvragen. Het is niet verplicht dit schildje te bevestigen aan de gevel. Wilt u een monumentenschild aanvragen? Neem contact op met Robert Celie, beleidsmedewerker monumentenzorg via 14 0162.

Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Regionaal Energieloket helpt u als woningeigenaar in onze gemeente met al uw vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen.
Het verduurzamen van monumenten is maatwerk. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Plan een vooroverleg in met de Commissie ruimtelijke kwaliteit een belangrijke rol kunnen spelen. In de Brochure Kansen voor duurzame monumentenzorg (external link) van het Monumentenhuis Brabant kunt u ook bruikbare tips en advies vinden.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud of restauratie
Voor het behoud van cultureel erfgoed kunt u bij de gemeente Geertruidenberg subsidie aanvragen. U kunt maximaal een bedrag van ā¬50.000,- euro lenen tegen een lage rente. Deze lening krijgt u alleen als u kunt aantonen dat u niet in aanmerking komt voor een andere regeling. De stimuleringslening van de gemeente Geertruidenberg kan bijvoorbeeld worden ingezet voor restauraties, herstel/vervanging van rieten kappen, reconstructie van monumentale stoepen en keldertoegangen met een aantoonbaar historisch karakter.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert het college van B&W over vraagstukken rondom welstand, cultureel erfgoed, ruimtelijke ordening, stedenbouw en landschap. De commissie geeft alleen advies. Het college van B&W neemt het besluit. De adviezen gaan over:
- vergunningsplichtige bouwplannen
- plannen voor reclame
- ruimtelijke plannen die afwijken van het bestemmingsplan
- plannen die beschermd erfgoed en landschap raken
- de ontwikkeling van nieuw ruimtelijk beleid
Meer monumenteninformatie
- Vereniging Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe met archeologische werkgroep (external link)
- Stichting Veers Erfgoed (external link)
- Stichting Raamsdonks Historie (external link)
- Stichting Spoorbrug Geertruidenberg (SSG); behoud en beheer van de Donge-spoorbrug
- Stichting tot Behoud van Ons Erfgoed Geertruidenberg (BOEG); bescherming en versterking erfgoed
- Historische Vereniging Brabant (external link)
- De Monumentenwacht Noord-Brabant (external link) helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant (external link) is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Brabants Erfgoed (external link)
- Provincie Noord-Brabant (external link)
- Brabants Historisch Informatie Centrum (external link)