Koggenland

Gemeente Koggenland
Middenhof 2, 1648 JG De Goorn
Postadres
Postbus 21
1633 ZG Avenhorn
www.koggenland.nl (external link)
info@koggenland.nl
0229 - 548400
Monumenten
De gemeente Koggenland kent rijksmonumenten, provinciale monumenten en beeldbepalende panden. Wilt u weten of u in een monument woont?

Monumentenzorg Koggenland
De gemeente Koggenland zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Inwoners van gemeente Koggenland met vragen over verduurzaming kunnen terecht bij het Duurzaam Bouwloket.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Koggenland
Koggen zijn bekend als ambachtsvierendelen, die destijds belast waren met het toezicht op de dijkzorg en andere waterstaatszaken (wegen, sluizen). Het ambacht van West-Friesland bestond in de Middeleeuwen uit vier ambachten. Deze ambachten bestonden op hun beurt uit enkele koggen, die weer in bannen (dorpen) waren onderverdeeld. Dat waren de Ooster- of Grootslagkogge (polder Het Grootslag), de Zuiderkogge (met onder meer de polder De Drieban), de Middelkogge (met onder meer de Oosterpolder) en de Westerkogge, aanvankelijk ook Ve(e)nhopskogge of De Veenhoop genoemd.
Meer monumenten informatie
- Westfries Genootschap (external link)
- Historische Vereniging Hemony (external link)
- Historische Kring Ursem (external link)
- Historische Kring Berckhout Bobel Dyck (external link)
- Westfries Archief (external link)
- Noord-Hollands Archief (external link)
- Waterlands Archief (external link)
- Regionaal Archief Alkmaar (external link)
- De Monumentenwacht Noord-Holland (external link) helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland (external link)
- Erfgoed Noord-Holland (external link)
- Provincie Noord-Holland (external link)