Uitgeest
Gemeente Uitgeest
Bezoekadres: Middelweg 28, 1911 EG Uitgeest
Postadres: Postbus 7, 1910 AA Uitgeest
www.uitgeest.nl
140251
info@uitgeest.nl
Monumenten
De gemeente Uitgeest kent rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Uitgeest
De gemeente Uitgeest zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Uitgeest wil het gebruik van duurzame energie stimuleren. Het Duurzaam Bouwloket biedt u onafhankelijk en gratis advies over duurzaam (ver)bouwen, zonnepanelen, zonneboilers en het besparen van energie.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Monumentencommissie
De monumentencommissie adviseert over aanvragen voor veranderingen aan een beschermd monument. De commissie houdt toezicht dat het monument niet wordt ontsierd of in gevaar gebracht. Voor informatie over de commissie kunt u contact opnemen met de secretaris mevrouw A. Beeksma via 088 - 9097525.
Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit
De adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit adviseert het college over welstands- en monumentale aspecten van omgevingsvergunningen. De leden van de commissie zijn benoemd door de gemeenteraad. De vergaderingen worden georganiseerd door MOOI Noord-Holland - adviseurs omgevingskwaliteit. Voor meer informatie neemt u contact op met Patrick Monincx via patrickmonincx@debuch.nl.
Geschiedenis Uitgeest
Uitgeest kent een rijke geschiedenis. Al rond 450 v.Chr. woonden er mensen in Uitgeest, zij bouwden hun eenvoudige houten woningen op de daarvoor meest gunstige plaats, de strand- en stroomwallen, die hoger lagen dan de omgeving. Rond 700 ontstonden de voor de kuststreek zo kenmerkende 'geestdorpen'. Deze agrarische gemeenschappen bestonden uit een klein ovaal complex van bouwlanden, waaromheen de boerderijen waren gesitueerd. Aan het einde van de 11e eeuw wordt Uitgeest voor het eerst genoemd in een inventarislijst van de abdij van Egmond.
De periode 1500-1650 was voor Uitgeest, zoals dit ook elders in Holland het geval was, een periode van grote bloei. Door haar gunstige geografische ligging had het dorp reeds voor 1600 banden met de zeevaart. Evenals in de rest van Holland brak te Uitgeest na 1650 een kentering aan in de economische bloei. Ook de landbouw, de andere pijler waarop de Uitgeester economie in de pre-industriële periode rustte, kreeg het daarbij te verduren.
Pas in de tweede helft van de 19e eeuw zien we dat het met het dorp weer opwaarts ging. Naast het traditionele boerenbedrijf, de veehouderij, bleek de bloembollenkwekerij een belangrijke drijfveer voor de bloei van het dorp.
Meer monumenten informatie
- Historische Vereniging Oud Uitgeest
- Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest i.o.
- Noordhollands Archief
- Bouwdossiers in het Noordhollands archief
- Stelling van Amsterdam
- Museum Fort aan en Ham
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Noord-Hollands Archief
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland