Rozenhof 33, Dordrecht

Kasteelachtig WOONHUIS op ongeveer vierkante plattegrond opgetrokken in neo-renaissance stijl, geinspireerd op de Loire-renaissance. Eerste steen blijkens opschrift gelegd 22 oktober 1891 door A.A. van Rechteren Limpurg (geb. 3-9-1888).

Materiaal rode geglazuurde baksteen met talrijke zandstenen sierdelen. Voor- en achtergevel met rijk versierde midden- en zijrisalieten. Op het dak een koepeltoren met gesloten lantaarn.

Inwendig curieuze hal met marmeren zuilen en trappenhuis met stucwerk.

Van de oorspronkelijke parkaanleg rond het huis is nog slechts het rosarium over.

Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
13642
Complexnaam
De Rozenhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex De Rozenhof bestaande uit een hoefijzervormig aangelegd woningencomplex van in totaal 37 HERENHUIZEN (blok A en B) gebouwd in 1898 en in 1912 in de stijl van het Eclecticisme, met Neo-Renaissance invloeden. Het complex werd in opdracht van de Levensverzekering Maatschappij Dordrecht ('de Dordrecht') gebouwd op de voormalige buitenplaats Villa Rozenhof. Van de oudste woningen is de architect onbekend, de huisnrs. 21 t/m 31 kwamen in 1912 naar ontwerp van H.A. Korthals en L.P. Joosten tot stand. Tot het complex behoren tevens de VILLA Rozenhof uit 1891 en een FONTEIN uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

Het complex is gelegen aan de westzijde van de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht. Het complex wordt aan de zuidzijde begrenst door de Havenstraat en aan de noordzijde door de achtertuinen van de huizen aan de Van Strijensingel. De tuinen aan de westzijde grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Hoge Bakstraat, de achtertuinen aan de oostzijde van het complex grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Koninginnestraat.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de villa Rozenhof in het midden, en een fontein ten zuiden ervan waaromheen zich in hoefijzervorm de geschakelde herenhuizen bevinden. De oneven genummerde huizen ten westen van de villa vormen een ingezwenkte, aaneengesloten gevelwand in noord-zuidrichting (Blok B). Aan de overzijde vormen de even genummerde huizen een gesloten gevelwand die om de villa is gebogen (Blok A). Bij de ruime doorgang naar de Singel liggen aan weerszijden de woonhuizen nr. 1 en 2.

Waardering

Het uit 1898 en 1912 daterende complex De Rozenhof in Overgangsstijl is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rozarium en de achterliggende Singelbebouwing.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rozenhof 33 3311 JT Dordrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3916 Dordrecht
Naar boven