Esterweg 47, Ophemert

Omschrijving

T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband.

De symmetrische VOORGEVEL (zuidwestgevel) met gepleisterde plint is vijf vensterassen breed met een licht risalerende middenas. De ingangspartij bevindt zich in de middenas bestaande uit een natuurstenen bordes, een niet oorspronkelijke deur met twee-ruits bovenlicht omsloten door een geprofileerde houten omlijsting met kroongestel. Op de verdieping bevindt zich een liggend, twee-ruits valraam aan de bovenzijde afgesloten door een strek. Op de begane grond in de linkertravee bevinden zich twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. Op de verdieping bevindt zich een centraal geplaatst twee-ruits valraam. Alle vensteropeningen worden afgesloten door een anderhalf steens strek. Uiterst links wordt de travee afgesloten door een bakstenen hoekliseen. De rechtertravee is het spiegelbeeld van de linkertravee.

De LINKERZIJGEVEL (noordwestgevel) bestaat uit de zijgevel van het achter- en voorhuis. in de zijgevel met gepleisterde plint van het achterhuis bevinden zich twee segmentboogvormige stalramen met ijzeren roedenverdeling aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. Uiterst rechts in de zijgevel van het achterhuis bevindt zich een rechthoekige, geklampte enkele deur gevolgd door twee zes-ruits schuiframen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken ter plaatse van de keuken. Links in de zijgevel met gepleisterde plint van het voorhuis bevindt zich een B-venster aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag.

Centraal in de ACHTERGEVEL (noordoostgevel) bevindt zich een deelbare, dubbele, segmentboogvormige deeldeur. Boven de deeldeuren bevindt zich een afsteek aan de onderzijde afgesloten door een strekse rollaag. Uiterst links en rechts van de deeldeuren bevindt zich een korfboogvormige, geklampte staldeur. Links bevindt zich een doorgetrokken dakschild waaronder een houten aanbouw. Rechts in de gevel bevindt zich een klein, hoog geplaatst vier-ruits, vierkant raam.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidwestgevel) bestaat uit de zijgevel van het voor- en achterhuis. In de zijgevel van het voorhuis bevindt zich een vensteropening

Het INTERIEUR van het voor- en achterhuis is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer een houten gemarmerde schouw, paneeldeuren, estrekken, vloer van zwarte Namense tegels en balkenplafonds. De driebeukige deel bestaat uit ankerbalkgebinten.

Waardering

T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis met middenlangsdeel en afsteek uit het einde van de negentiende eeuw.

Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuwse T-boerderij met afsteek met oorspronkelijk in- en exterieur als onderdeel van een boerderijcomplex.

Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de boerderij, als onderdeel van een boerderijcomplex, buiten de bebouwde kom van Ophemert.

Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type T-boerderij met afsteek van belang voor de ontwikkeling van boerderijen in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
30351
Complexnaam
Boerderij-complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ en twee SCHUURBERGEN in de huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw, gesitueerd aan de noordoost-zijde van de Esterweg buiten de bebouwde kom van Ophemert. Het complex heeft onderdeel uitgemaakt van het kasteel Neerijnen in bezit van de graaf van Pallandt. Aan de noordoostzijde van de vrijstaande T-boerderij bevinden zich twee vrijstaande schuurbergen. Het voorhuis bevindt zich aan de straatzijde. De erfaanleg wordt met name bepaald door drie kastanjebomen aan de zuidwest-zijde van de T-boerderij en verspreid staande fruitbomen van de voormalige bongerd aan de zuidoostzijde van de boerderij. Het erf wordt aan de Esterweg afgesloten door een hekwerk bestaande uit vierkante bakstenen pijlers waartussen twee ijzeren draaihekken.

Omschrijving

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ en twee SCHUURBERGEN. De vrijstaande BOERDERIJ bestaat uit een voorhuis met rechthoekige plattegrond opgebouwd uit twee bouwlagen afgesloten door een met riet gedekt schilddak met op beide nokeinden een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. Het voorhuis is vijf vensterassen breed en twee assen diep. Het voorhuis wordt gevolgd door een met riet gedekt achterhuis met afsteek. In de driebeukige deel bevinden zich ankerbalkgebinten. De vrijstaande, vijfroedige SCHUURBERGEN zijn opgetrokken in hout op een bakstenen fundament. De vijfzijdige kap is met riet gedekt.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ met twee SCHUURBERGEN in de huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex bestaande uit een met riet gedekte T-boerderij met afsteek en twee vrijstaande met riet gedekte schuurbergen.

Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex met voor het huis een aantal kastanjebomen en enkele fruitbomen aan de zuidoostzijde.

Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type Betuws boerderijcomplex van belang voor de ontwikkeling van de boerderijtypen in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Esterweg 47 4061 PX Ophemert Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 291 Est en Opijnen
Naar boven