Weerninksweg 10, Haaksbergen

Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij (1886), schuur en twee aangebouwde spiekers.

De uit baksteen en op een plint van Bentheimer zandsteen rustende boerderij is van het langsdeel-type, en wordt gedekt door een aan voor- en achterzijde afgewolfd pannengedekt zadeldak met schoorsteen op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte.

Het rechter-dakschild is over de diepte van het woonhuis gelicht om zo plaats te bieden aan een slaapkamer met vensters, i.p.v. aan bedsteden; staafankers en windveren langs de geveltop.

Spoelkamervenster, strokendeur met bovenlicht en drie zesruitsschuifvensters met luiken in de voorgevel; voor de deur bestrating van in visgraat motief gelegde Duitse ovensteentjes. De rechter-zijgevel is, wat het woongedeelte betreft, uitgerust met twee zesruitsschuifvensters met luiken; voor het overige hebben de zijgevels verschillende stroken-staldeuren en -vensters, met en zonder luiken. De achtergevel is uitgerust met grote getoogde baanderdeuren met onder- en boven strokendeur, te weerszijden waarvan een stroken staldeur, en rondboogvensters met gietijzeren tracering; en een witgeschilderd Bentheimer-zandsteenblok met hartvormige uitsparing; boven de baanderdeuren een hooiluik, staafankers; windveren en bakstenen muizetand langs de geveltop.

De deur- en vensteromlijstingen zijn verlevendigd met witgeschilderde Bentheimer-zandsteenblokken, terwijl de omlijsting der baanderdeuren rust op geprofileerde dito-zandstenen imposten; de sluitsteen is voorzien van dergelijke console, waarboven een zandstenen plaat met inscriptie:G.J.' B 1886In het woongedeelte zijn nog aanwezig de visgraat-bestrating met Duitse ovensteen, de eenvoudige geprofileerde houten schouw, kastenwand met de kast voor Goorse klok, gepaneelde- en strokendeuren, het balkenplafond en restanten van 19e eeuwse tegels met figuratieve en florale motieven.

De spoelkamer bezit nog het koelzink voor de koeling der melkbussen en de met plavuizen belegde vloer; stal- en ankerbalkgebintenconstructie van het bedrijfsgedeelte zijn ook nog intact.

Op het erf bevinden zich een houten schuur, gedeeltelijk op bakstenen voet, onder pannen gedekte afgewolfd zadeldak met aan voor- en achterzijde onderschoer en twee bakstenen 'spiekers' onder pannengedekt zadeldak, en met hout beschoten geveltop waarlangs windveren; strokendeuren met en zonder bovenlicht; vensters; staafankers.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
333490
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Weerninksweg 10 7481 VS Haaksbergen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1540 Haaksbergen
Naar boven