Veeteeltstraat 121, Amsterdam

VERENIGINGSGEBOUW. Het in 1926-28 als 'verenigingsgebouw' opgetrokken gebouw met de naam in - in oorsprong vergulde - Amsterdamse Schoolletters aangebracht rechts op de noordwestgevel, bestaat uit: een twee bouwlagen tellend, gesloten volume, met rechts aan de Veeteeltstraat een ingangsportiek met stoep (nr 121) en links een staande reeks en bovenaan een horizontale reeks verdiepte lichtopeningen aan de uiterste noordoostzijde; een met een teruggerooide sprong daarop aansluitend volume van drie bouwlagen met midden in de noordwestgevel en noordoostgevel een 40-ruits-venster met glas-in-loodvulling, waaronder een laag venster en op de tweede verdieping respectievelijk een drietal en een zevental drielichten en aan de noordoostgevel nog een lage uitbouw met ingangsportiek en stoep in het midden, aan de zuidwestzijde een zevental vensters en aan de zuidoostzijde een vierzijdig beëindigde, twee bouwlagen hoog trappenhuis met kleine vierkante vensters en een licht teruggerooide top; een sterk teruggerooid bouwvolume met overkragende verdieping, die als ommuurd balcon dienst doet en aan de zuidwestzijde een ondiep balcon heeft en eveneens zeven vensters. Hieraan grenst de verhoogde, open verbindingsgalerij.

De oorspronkelijke hoofdingang in het midden van de zuidwestgevel wordt gemarkeerd door tegeltableaux in zwart/wit met zigzagmotieven, welke worden herhaald bij de lambrizering over de volle gevelbreedte, bij de noordwestzijde omgezet en voorzien van wisselende streepmotieven en bloembak. Links van de ingang aan de Veeteeltstraat een tuinmuur met gesneden deur en houten omheining met gebeeldhouwd 'Anno 1927'.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
335330
Complexnaam
Betondorp
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

BRINKBEBOUWING BETONDORP. Complex van gebouwen van wisselende hoogte, gerealiseerd in twee fasen, 1924-26 en 1926-28, naar ontwerp van D. Greiner in opdracht van de gemeente Amsterdam voor het voltooien van de Brink in het tuindorp-Watergraafsmeer, en uitgevoerd in korrelbeton door de gelijknamige firma, in oorsprong bestaande uit een openbare leeszaal en bibliotheek, een verenigingsgebouw - deze pendanten onderling verbonden door een arcade -, twee reeksen met beneden winkels, waarboven woningen - waarvan een met toren en transformatorhuisje terzijde en poortgebouw in het midden met aansluitend twee lage vleugels -, een reeks met boven- en benedenwoningen en te weerszijden twee rondboogvormige poortjes ter verbinding met twee overigens losstaande, gemengde blokken met winkels, alsmede twee reeksen lage garages.

Alle gebouwen zijn plat afgedekt en worden gekenmerkt door in- en uitspringende hoeken, waarbij telkens blokvormen zeer plastisch zijn gehanteerd en waarbij de soms hoog opgaande schoorstenen tevens als een zelfstandig compositie-element fungeren. De gevels hebben een korrelig uiterlijk vanwege de structuur van het gebruikte beton; de van houten kozijnen voorziene vensters bezitten ten dele nog de oorspronkelijke horizontale roedenverdeling; de houten toegangsdeuren hebben, voor zover nog oorspronkelijk, excentrisch een staande ruit en staande en liggende rabatdelen.

Het Brinkcomplex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. ZUIDWESTELIJKE REEKS WINKELS EN BOVENWONINGEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335310.

2. WESTELIJKE REEKS WONINGEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335325.

3. VERENIGINGSGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335330.

4. OPENBARE LEESZAAL EN BIBLIOTHEEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335336.

5. VERBINDINGSGALERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335342.

6. NOORDOOSTELIJKE REEKS WINKELWONINGEN MET POORT, TOREN EN TRANSFORMATORHUISJE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335347.

7. NOORDWESTELIJKE REEKS MIDDENSTANDSWONINGEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335357.

8. WESTELIJKE REEKS VAN TWEE KORTE REEKSEN MET WONINGEN EN HOEKWINKEL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335363.

9. OOSTELIJKE REEKS VAN TWEE KORTE REEKSEN MET WONINGEN EN HOEKWINKEL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335369.

10. WESTELIJKE VAN TWEE REEKSEN GARAGES, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335374.

11. OOSTELIJKE VAN TWEE REEKSEN GARAGES, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335379.

Complex van woningen, winkels en andere algemene voorzieningen van markante, plastische architectuur, geent op cubische vormen in velerlei variatie geschakeerd, uitgevoerd in korrelbeton als experiment in de volkshuisvesting, en gegroepeerd in duidelijke onderlinge samenhang rondom de Brink zowel qua vorm als qua bestemming en als zodanig van algemeen belang wegens bijzondere architectuurhistorische waarde en uit een oogpunt van de ontwikkelingen op het gebied van volkshuisvesting en stedebouw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Verenigingsgebouw Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Veeteeltstraat 121 1097 WS Amsterdam Watergraafsmeer, Betondorp Ja
Brink 1 B 1097 TT Amsterdam Watergraafsmeer, Betondorp
Brink 1 A 1097 TT Amsterdam Watergraafsmeer, Betondorp
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
323 C 324 A1 Watergraafsmeer
323 C 324 A2 Watergraafsmeer
C 320 Watergraafsmeer
C 322 Watergraafsmeer
Naar boven