Optwizel 34, Twijzel

Inleiding

De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis, middels hals verbonden met het schuurgedeelte, is gebouwd in 1905 in eclectische trant. De decoratieve elementen aan de voorgevel zijn recent vernieuwd in oorspronkelijke vorm.

Omschrijving

De boerderij is opgetrokken in bruine bakstenen en bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis via een hals gekoppeld aan een schuurgedeelte. Het woongedeelte heeft een met Lucas IJsbrandpannen gedekt schilddak. De gevel van het dwarshuis heeft een rollaag aan voet van de gevel en gemetselde hoeklisenen met spiegels. De gevel wordt afgesloten door een daklijst, aan de voorgevel met panelen, waarboven gootlijst en sneeuwbord. In het dwarshuis zijn verticale houten T-vensters onder segmentbogen met bossage op aanzet- en sluitstenen en gemetselde trommelvelden. De centrale ingangspartij met drietreeds natuurstenen trap en inpandige betegelde portiek bevindt zich in het middenrisaliet. In de portiek is een gevelsteen met opschrift: GEBOUWD 1905 / W. / Y. / T. / A. / MEERSTRA //. De boogtrommel boven de geverfde paneeldeur is gevuld met geglazuurde tegeltjes. Boven het portiek is een uitgemetselde kajuit met een houten balkon op klossen met leeuwenkop; de kajuit wordt bekroond door een rondboogfronton met rozet waarop piron. De balkondeur met strek waarin sluit- en aanzetstenen heeft twee rondboogvensters. Op de hoeken van nok en hoekkepers zijn twee schoorstenen met schoorsteenborden. In de hals van de boerderij aan de westzijde is een dubbel rechthoekig T-venster waar de twee boogtrommels zijn gevuld met geel- en bruin gekleurde driehoekige bakstenen. Aan de oostzijde in de hals zijn rechthoekige vensters en een kelderraam. Het schuurgedeelte onder wolfdak is aan drie zijden met riet gedekt, het zuidelijke dakschild met Lucas IJsbrandpannen. In het begin van de westgevel is een vernieuwde zij-ingang naar het woongedeelte ingebroken. Aan deze zijde zijn in de langsgevel drie getoogde stalramen onder strek en een dubbele houten deur. Aan de achtergevel van de schuur is een oorspronkelijke mendeur, een getoogd- en een roosvenster. De muurankers zijn niet meer aanwezig en de overige indeling van de achtergevel is gewijzigd of vernieuwd. De oostgevel van de schuur, twaalf traveeën diep, heeft getoogde drieruits stalramen. Op de nok van het schuurgedeelte zijn twee uileborden, één is vernieuwd en één incompleet.

In het interieur is de indeling ongewijzigd en zijn elementen zoals ondermeer de bedsteden en de fraai gestucte plafonds nog aanwezig.

Waardering

De in 1905 gebouwde boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis in Twijzel is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als ruimtelijk en functioneel hoofdbestanddeel van het complex,

- als voorbeeld van een redelijkveel voorkomend boerderijtype in deze gemeente,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de boerderij met rieten kap.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
502043
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis in eclectische trant dat middels een hals is verbonden met het schuurgedeelte, een STOOKHOK en een BIJSCHUUR. Het geheel is door aannemer Jan Bos gerealiseerd in 1905 in opdracht van de fam. Meerstra, getuige de gevelsteen in het portiek. Het stookhok staat aan de westzijde ter hoogte van het schuurgedeelte en evenwijdig daaraan; de schuur staat achter de boerderij. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik: het schuurgedeelte wordt gebruikt als caravanstalling.

Op het ruime erf, met in de voortuin restanten van een boerentuin, staan vier lindebomen. Een afbuigend klinkerpad leidt naar de centrale entree en via de westzijde van de boerderij naar het achtererf; hier leidt een breed pad naar een achterliggend weggetje. Een later bijgebouwde schuur geheel aan de noordzijde op het erf is van bescherming van rijkswege uitgesloten. Na 1986 heeft de huidige eigenaar alle decoratieve elementen aan de gevels van het woonhuis en het stookhok vernieuwd in oorspronkelijke staat. Tevens zijn er nieuwe kozijnen vóór de oude gezet t.b.v. dubbele beglazing. De daken zijn gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke Lucas Ijsbrandpannen zijn gehandhaafd en de schuur nieuwe rietbedekking heeft gekregen.

Waardering

Het complex met dwarsgeplaatst voorhuis, stookhok en bijschuur is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- omdat het een voorbeeld is van een redelijk veel voorkomend boerderijtype in deze gemeente,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid van detaillering en ornamentiek,

- vanwege de ligging van de boerderij verbonden met de dorpse en landschappelijke omgeving,

- vanwege de oorspronkelijkheid van het complex,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid door de aanwezigheid van schuur, stookhok en de restanten van een boerentuin.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Optwizel 34 9286 ED Twijzel Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) MRS-aanv. Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 5040 Kooten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bos, J. ; Drenthe aannemer / uitvoerder
Naar boven