Cornelis Krusemanstraat 10, Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van de Cornelis Krusemanstraat en Okeghemstraat in 1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl opgetrokken SCHOOL voor Uitgebreid Lager Onderwijs (U.L.O.). Het gebouw is ontworpen door de toenmalige gemeentelijke dienst Publieke Werken in opdracht van de directeur J.P. van Es.

Omschrijving

Op een onregelmatige plattegrond en uit meerdere bouwvolumes van verschillende hoogte bestaande bakstenen school onder een plat dak met rechte gevelbeëindiging. De school bestaat afwisselend uit twee en drie bouwlagen.

De gevel aan de Cornelis Krusemanstraat bestaat uit twee bouwvolumes. Het rechter bouwvolume, boven een donkerkleurige bakstenen plint, is twee bouwlagen hoog en heeft beganegronds negen verticale vensters van gelijk formaat welke alle regelmatig naast elkaar in de gevel zijn geplaatst. De door houten roeden onderverdeelde vensters bestaan uit drie onder elkaar geplaatste kruiskozijnen waarvan de eerste is uitgevoerd als schuifraam en de bovenste als tuimelraam.

Op de verdieping snijden de twee drielingvensters door de cordonband die de verdiepingen scheidt. De vensters zijn in oorsprong alle in drieën verdeeld met schuif- en tuimelraam, voorzien van een zesruits verdeling. Het gehele muurvlak waarin de vensters zijn geplaatst risaleert.

Het linker bouwvolume aan de Cornelis Krusemanstraat, de ingangspartij, ligt ten opzichte van het andere deel ongeveer een meter teruggerooid en bestaat uit drie bouwlagen.

Beganegronds bevindt zich de ingang waar de oorspronkelijk in Amsterdamse School-stijl gedetailleerde deur inmiddels vervangen is door een ronde tweedelige deur met daarboven een hardstenen omlijsting. Ter linkerzijde een donkerkleurige, hardstenen sokkel.

Op de eerste verdieping twee oorspronkelijke zesruits draairamen en op de tweede verdieping een halfrond, gemetseld balcon.

De hoekoplossing is geheel in de traditie van de Amsterdamse School door middel van in en uitspringende muurdelen, het gebruik van hardstenen elementen en door toepassing van decoratief metselwerk vormgegeven.

Het rechtermuurvlak, direct om de hoek, aan de Okeghemstraat ligt teruggerooid en heeft op de eerste verdieping een drielingvenster met vierruitsramen. Dit muurvlak is overigens sterk gewijzigd. Het middelste muurvlak op een donkerkleurige gemetselde plint is uitgevoerd als risaliet en bestaat uit drie bouwlagen waarbij de vensters op identieke wijze zijn vormgegeven als die in de verdieping van het rechter bouwvolume aan de Cornelis Krusemanstraat (zie boven). Het dieper liggende muurdeel waarin de vensters zijn geplaatst wordt geflankeerd door twee brede hoeklisenen.

Het linker muurvlak, eveneens op een gemetselde plint en met in en uitspringende muurdelen, ligt teruggerooid en heeft beganegronds en op de verdieping drielingvensters als hierboven beschreven. De topverdieping is voorzien van decoratief metselwerk.

N.B. In 1948 zijn onder leiding van de hoofdarchitect van Publieke Werken, H.J. Lansink, twee leslokalen geplaatst op het dakterras van de school.

In 1984 heeft door de dienst Openbare Werken een inwendige verbouwing plaatsgevonden van een deel van het gebouw waarbij een kinderdagverblijf-ruimte werd gerealiseerd.

Waardering

In Amsterdamse School-stijl uitgevoerd schoolgebouw, in oorsprong voor U.L.O., met karakteristieke expressionistische detaillering gecombineerd met grote vensterpartijen en functionele plattegrond, als zodanig van algemeen belang wegens de architectuurhistorische waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
505380
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Cornelis Krusemanstraat 10 1075 NL Amsterdam Zuid Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AC 416 Amsterdam
Naar boven