Eind-18de-eeuws TUINHUIS, gebouwd in de tuin van het pand Voorstreek 3. Bijzonder is dat de gevel van het gebouw niet is gericht naar het huis, maar is georiënteerd op de tuin. De stad Leeuwarden heeft verschillende tuinhuizen gekend. Het onderhavige voorbeeld behoort tot de laatste exemplaren en heeft als zodanig zeldzaamheidswaarde.

Omschrijving

Uit bruin-rode baksteen in kruisverband opgetrokken dwarsgeplaatst verdiepingloos tuinhuis op souterrain, zes traveeen breed en gedekt door een blauw-geglazuurde pannen belegd afgeknot zadeldak; fijn voegwerk; zorgvuldig gedetailleerde classicistische Lodewijk-XVI kroonlijst. In de tuingevel zijn nog drie van de oorspronkelijk vier lichtgetoogde achtruits Empire-vensters met naalden met gesneden lauriermotief en anderhalf-steens hanekammen bewaard. Een lager gelegen deur geeft toegang tot het stahoge souterrain, dat in twee ruimtes is verdeeld en zijn licht krijgt via twee liggende vensters. In het INTERIEUR zijn verschillende waardevolle elementen bewaard. Daaronder restanten van een witte betegeling die wijzen op (gedeeltelijk) gebruik van het souterrain als keuken; de raveling in de balkenzoldering die nog de plaats aangeeft van de stookplaats; een brede trap van hardsteen die opleidt naar de met marmeren tegels belegde asymmetrisch gelegen gang op de begane grond. Halverwege deze trap ligt de toegang tot de kwartslag zoldertrap met afgeplatte balusters. Aan weerzijden van de gang liggen respectievelijk een sober vertrek (noordoost- zijde) met lambrizeringen, blinden en doorlopende vensterbank en een representatiever vertrek (noordwest- zijde). Met name de uitmonstering van het noordwestelijke vertrek is van groot belang. Dit heeft lambrizeringen met panelen, vierpanelige raamblinden en een doorlopende vensterbank; voorts een stucplafond met florale decoraties en een symmetrische kastenwand in Empirestijl met een gepaneelde en van enig loofwerk voorziene porte-brisee met decoratieve naald met laurierblad- motief en gevat in geprofileerde architraaf met acanthusblad als 'sluitsteen'; zwikken met houtsnijwerk van eikenloof. Deze kast, waarachter de trap naar de zolder schuilgaat, wordt geflankeerd door lagere en rechtgeloten portes-brisees; bovenlangs loopt een gecorniste en meervoudig geprofileerde kroonlijst met tandlijstje. Tegen de noordelijke zijmuur bevindt zich een forse schouw met mantel van donker marmer met wit-marmeren rozetjes; aan de boezem met verfijnd lijstwerk en met eikenloof gevulde zwikken ontbreekt de vulling (een spiegel of een schilderstuk).

Waardering

Tuinhuis van algemeen belang wegens - de ouderdom - de architectonische kwaliteiten - materiaalgebruik en zorgvuldig metselwerk - de waardevolle interieuronderdelen - de oorspronkelijke functie - de typologische zeldzaamheid op lokaal/regionaal niveau - de relatie met het eveneens beschermde (winkel) woonhuis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506991
Complexnaam
Winkel/Woonhuis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit (WINKEL)WOONHUIS met in aanleg mogelijk nog vroeg-17de-eeuwse of oudere kern en voor het overige 18de-, 19de- en 20ste-eeuwse kenmerken, en dwarsgeplaatst eind-18de-eeuws TUINHUIS met belangwekkende INTERIEURONDERDELEN. Voorhuis en tuinhuis zijn door een jonger (niet beschermenswaardig) tussenlid met elkaar verbonden, maar vormen in wezen twee afzonderlijke eenheden. Op de (voor zeer betrouwbaar doorgaande) stadsplattegrond van Johannes Sems uit 1603 staat op de plaats van het huidige pand Voorstreek 3 een gebouw tussen topgevels aangegeven. Het is mogelijk dat de kern van dit vroeg-17de- of wellicht nog 16de-eeuwse pand nog aanwezig is in het middelste bouwlichaam van het huidige pand Voorstreek 3. Omstreeks 1800 heeft een ingrijpende modernisering plaatsgevonden, waarbij het pand aan Voorstreekzijde tot circa drie meter diep werd afgebroken ten gunste van een iets hoger voorhuis met classicistische lijstgevel. Ook in het eerste kwart van de 20ste en daarna hebben nog verschillende verb ouwingen en modernisering plaatsgevonden. Vermoedelijk eveneens omstreeks 1800 (gezien de overeenkomstige classicistische detaillering), verrees in de tuin aan de achterzijde een fors, op de tuin gericht, tuinhuis. De stad Leeuwarden heeft verschillende tuinhuizen gekend. Het onderhavige voorbeeld behoort tot de laatste exemplaren en heeft als zodanig zeldzaamheidswaarde. De serre-achtige uitbouw van 1923 valt, evenals de dakkajuit, buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Complex, bestaande uit (winkel)woonhuis en tuinhuis van algemeen belang wegens:

- de ouderdom van de verschillende bouwonderdelen

- de bouwgeschiedenis

- de architectonische kwaliteiten (op onderdelen)

- de typologische zeldzaamheid van het tuinhuis op regionaal lokaal/niveau

- de monumentale interieuronderdelen van met name het tuinhuis

- de stedebouwkundig belangrijke ligging in de kwalitatief hoogwaardige gevelwand van de binnen het beschermde stadsgezicht Leeuwarden gelegen Voorstreek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Minnemastraat 2 8911 GW Leeuwarden Ja
Minnemastraat 4 8911 GW Leeuwarden
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2721 Leeuwarden
A 2722 Leeuwarden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1800 vervaardiging
Naar boven