Beekzijdeweg 33, Vasse

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

Bakstenen BOERDERIJ van het dwarshuistype met tweekapsschuur.

Het woonhuisgedeelte is opgetrokken over één bouwlaag met mezzanino, onder een schilddak gedekt met zwarte Muldenpannen. Op de nokeinden vierkanten schoorstenen.

De voorgevel (O) met hoekpilasters, kroonlijst en een plint, heeft een brede middenrisaliet met topgevel die de kroonlijst doorbreekt. Aan weerszijden van het risaliet een 8-ruits schuifvenster met glas-in-lood bovenlichten onder een strek met porring. Boven deze vensters een liggend tweeruits venster ter hoogte van de mezzanino, gedragen door een waterlijst.

Het risaliet heeft op de begane grond in het midden en links eveneens dergelijke schuifvensters en rechts een dubbele paneeldeur met een levensboom in het bovenlicht. De mezzanino is in het risaliet een volwaardige verdieping, in drieën gedeeld door lisenen. In het middelste veld een vierruits venster, in de buitenste velden een drieruits venster met een bovenlicht onder een keperboog. Het risaliet wordt afgesloten door een topgevel, waarin een tympaan is uitgemetseld. Ook in de topgevel een driedeling doordat de middelste twee lisenen van de verdieping doorlopen. In het middelste veld een dubbele laaddeur afgesloten door een keperboog, met bovenlichten. De topgevel wordt afgedekt door een deklijst. Op de hoeken staan, de buitenste lisenen bekronend, twee vazen, op de punt van de gevel staat een kruis op een aanzetsteen.

De zijgevels van het woonhuisgedeelte hebben dezelfde geleding als de voorgevel. De kroonlijst is hier echter een uitgemetseld fries van keperbogen. De kroonlijst van de voorgevel loopt alleen door in het kapiteel van de hoekpilaster die aan de voorgevel grenst. De linker zijgevel (N) heeft tweemaal een schuifvenster met erboven een liggend mezzaninovenster. De rechter zijgevel (Z) heeft twee mezzaninovensters, maar alleen rechts een schuifvenster. Links is de onderzijde van de hoekpilaster na een uitbreiding van het keukengedeelte verwijderd om plaats te maken voor een groot drieruits venster.

Het tweekaps bedrijfsgedeelte ligt onder een dubbel zadeldak, gedekt met zwarte friese pannen op de buitenste dakschilden en zwarte golfplaten op de twee dakschilden die aan elkaar grenzen.

De dubbele schoudergevel met vlechtwerk aan de voorzijde van het bedrijfgedeelte (W) heeft een opmerkelijke vormgeving. Beide gevels zijn voorzien van twee lisenen die lopen van de plint van Bentheimer zandsteen tot aan de schouderstukken halverwege de gevel, die hierdoor in drieën gedeeld wordt. De lisenen dragen het bovenste gedeelte van de geveltop dat risaleert en daardoor in hetzelfde vlak ligt als de lisenen. In dit deel van elke geveltop is een groot ijzeren rosetvenster geplaatst. De onderkant van de gehele geveltop wordt gemarkeerd door een uitgemetselde waterlijst met muizetand. Op de begane grond zijn in beide gevels tussen de lisenen de baanderdeuren met stiepel geplaatst onder korfbogen, links met een onderschoer. Aan weerszijden van de lisenen zijn in beide gevels ijzeren stalramen geplaatst met een radiale roedeverdeling in de top.

In de linkergevel is alleen uiterst links een staldeur geplaatst, in de rechter aan beide uiterste zijden. Bovendien is in de rechtergevel in de linkerbeuk een zesruits ijzeren klap- stalraam geplaatst. Op de scheiding van de gevels loopt de hemelwaterafvoer met een gietijzeren vergaarbak voor de zakgoot.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn alternerend staldeuren en stalramen aangebracht.

De noklijn van de linkerschuur van het bedrijfsgedeelte valt samen met die van de dakkapel van het woonhuisgedeelte. De rechter schuur heeft een achtergevel (O), ter hoogte van de overgang bedrijfsgedeelte - woonhuis, die overeenkomt met de voorgevel. In de baanderdeuren zijn hier liggende zesruits vensters aangebracht.

In de dubbele schoudergevel (W) zijn twee steenverzamelingen ingemetseld in de spaarvelden boven de baanderdeuren.

In het woonhuisgedeelte van de boerderij is nog een eenvoudige tegelkamer aanwezig.

Waardering

Boerderij met tweekapsschuur van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als getuigenis van de bewonersgeschiedenis

- vanwege de vormgeving van de boerderij en de opmerkelijke detaillering ervan

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de boerderij met de andere gebouwen op het erf

- de zeldzaamheid van architectonische elementen van de boerderij

- de gaafheid

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507950
Complexnaam
Geerdink Johannink
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Op het erf Geerdink Johannink staan een monumentale BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE met tweekaps bedrijfsgedeelte, een SCHUUR en twee tot woonhuis verbouwde SCHUREN (monumentnr. 35767). Op het erf staan solitaire bomen.

De monumentale boerderij is gebouwd in 1905. In de westgevel zijn twee steenverzamelingen ingemetseld in de spaarvelden boven de baanderdeuren. Eén verzameling gedenkt eerdere bewoners van de boerderij. Linksboven is een steen ingemetseld met: "Jan Geerdink Gesina Wulferink Ehel(eute) anno 1775". De steen rechtsboven vermeldt de schoonvader van stichter G. Johannink: "J. Fleerkotte, 1886". Middenrechts een jaartalsteen met klauwstukken: "MDCCLXXV". In de lijst waarin de stenen gezet zijn, staan de ouders van de huidige bewoner J. Geerdink Johannink: "G. Johannink H. Fleerkotte 1905". De tweede verzameling bevat o.a. souvenirs van een bedevaartsreis naar Jeruzalem die pastoor Geerdink (1865-1916) ondernam. De reis was onderdeel van de Pilgerreise des Palästina Vereins der Katholiken Deutschlands, georganiseerd in 1894. Reisgenoot was Mgr. A.J. Schaepman, destijds aartsbisschop van Utrecht. De omlijsting vermeldt: "Deze steenen zijn medegebracht uit Rome 1867 en uit het H. Land 1894 en aan zijn ouderlijk huis geschonken door Egb. Geerdink, rustend pastoor 1905". De 3 stenen links vertegenwoordigen het Heilige Land: "Ingesloten steenen zijn 1. Nazareth 2. Bethléém 3. Jerusalem". Elders is de afkomst van deze stenen door pastoor Geerdink beschreven: 1. uit het woonhuis van Jezus, Maria en Jozef, 2. van naast de kribbe en 3. van de Calvarieberg uit de H. Graf Kerk. De steen rechts heeft het opschrift: "Grafsteen uit de catacombe van S. Callistus te Rome".

De eenbeukige vakwerkschuur (monumentnr. 35767) is in 1860 gebouwd. De hooischuur (monumentnr. 35767), eveneens vakwerk, in 1850. De derde, eind 19e eeuwse schuur is een eenvoudige bakstenen schuur.

Waardering

Erf Geerdink Johannink met boerderij en bijgebouwen van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bewonersgeschiedenis

- de kwaliteit van de gebouwen op het erf

- de ruimtelijke en functionele relatie van de gebouwen op het erf

- de gaafheid van het erf en onderdelen

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Beekzijdeweg 33 7661 RV Vasse Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 1365 Tubbergen
P 1366 Tubbergen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Naar boven