Drieweg 1, Zaamslag

Inleiding

Waarschijnlijk omstreeks 1900, in ambachtelijk-traditionele trant, gebouwd verdiepingloos woonhuis met langsgevel.

Omschrijving

Woonhuis van vijf traveeën breedte op rechthoekige plattegrond. Gevels uit rode baksteen opgetrokken met in de voorgevel rode verglaasde dorpelstenen en siertegels in de boogtrommels. De voorgevel is voorzien van een centrale entreepartij met glas-in-lood bovenlicht, aan weerszijden hiervan twee T-type schuiframen met glas-in-lood bovenramen. De gevel wordt afgesloten door een bakgoot op klossen. De zuidelijke topgevel met twee smalle ramen in de top en een smal schuifraam nabij zowel de voor als de achtergevel op de begane grond. Dichtbij het raam bij de achtergevel een groter, modern raam. De topgevel wordt afgesloten door een dakoverstek met witte lijsten. De noordelijke topgevel is als de zuidelijke gevel, op de hoek bij de achtergevel bevindt zich echter een aanbouwtje onder een lessenaarsdak. Het woonhuis is voorzien van een zadeldak, gedekt met gesmoorde tuile du nord.

Waardering

Woonhuis van cultuurhistorische waarde en van belang als onderdeel van het complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508124
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderij in traditionele Zeeuwse opzet echter met Vlaamse invloeden in de vormgeving van de dwarsdeelschuur. Getuige het bouwjaar in het dak van de schuur dateert deze uit 1932, de woning is waarschijnlijk omstreeks 1900 gebouwd. Het complex bestaat uit een traditioneel, verdiepingloos woonhuis, een dwarsdeelschuur in het verlengde zuidelijk van de woning en een wagenschuur dwars achter de schuur. De overige bouwwerken op het terrein vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

De schuur is fors en een redelijk gaaf voorbeeld van de Vlaamse invloed op de bouw in deze regio. Met name de mansarde-kapvorm wijkt af van de traditionele Zeeuwse bouwvormen. Het blauwgrijs geschilderde houtwerk aan de schuur is eveneens min of meer karakteristiek voor deze regio.

De architectuur van het iets oudere, verdiepingloze langsgevel-woonhuisen de gedeeltelijk bakstenen, gedeeltelijk houten wagenschuur is vrij algemeen in Zeeland.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als voorbeeld van regionale ontwikkeling in de boerderijbouw onder invloed van Vlaanderen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Drieweg 1 4543 RS Zaamslag Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
T 860 Terneuzen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven