St. Augustinuskerk, Amsterdam

Inleiding

In 1888-1889 naar neo-gotisch ontwerp van A. Tepe uitgevoerde St. Augustinuskerk, dwars op de dijk gesitueerd met koor aan de noordzijde.

Omschrijving

Deels op een natuurstenen plint, in donkerbruine baksteen opgetrokken geheel onderkelderde pseudo-basilicale kruiskerk in neo-gotischestijl met uitgebouwde zuidtoren. De hoge toren bestaat uit vier bouwlagen, op de hoeken voorzien van zich sprongsgewijs verjongende steunberen, met eenhoge ingesnoerde achtzijdige spits met leien bedekt. De toren is voorzien van verdiept geplaatste spitsboogvormigevensters met glas-in-lood en galmgaten. Aan de binnenzijdeis de toren voorzien van opvallend metselwerk bestaande uitgebogen driehoeken. De ingang bevindt zich aan de dijk enbestaat uit een dubbele eikehouten deur. In de muur onderaande toren is een steen gemetseld waarin de tekst:"Templum hoc potissimum aedificatum est fidelium sumptibustuos Rev. pater J. van Sleeuwen centum viginti quinquedioceseos Harlemensis ecclesiis per tres annos concionandoipse atque colligendo comparavit". (Deze prachtige kerk isgebouwd met de bijdragen van gelovigen die de eerwaarde paterJ. van Sleeuwen, pastoor alhier, heeft verkregen door zelfgedurende drie jaar in 125 verschillende kerken van het bisdomHaarlem te bedelen en te collecteren).

Eveneens een gedenksteen waarop de tekst: "Hancin honorem S.P.N. Augustini ecclesiam consecravit l11. mus acRev. mus Dums".

Te weerszijden van de fronttoren twee kleine bouwvolumes metdoor leien gedekte tentdaken. Hiervan heeft het oostelijk bouwvolume een eikehouten toegangsdeur aan de zijkant. Aan delangszijden bevinden zich tussen deze twee kleine bouwvolumesen de driezijdig gesloten transeptarmen twee zijbeuken van elk vier traveeën lang, alle zijn voorzien van zich naar bovenverjongende steunberen waartussen spitsboogvormige venstersmet glas-in-lood. De eerste en derde travee van het oostelijkezijbeuk zijn voorzien van eikehouten toegangsdeuren welke toegang geventot resp. een zijportaal en het souterrain. Beide transeptarmen zijn in het noorden voorzien van een zijkapel. Het koor is vijfzijdig gesloten. De in Maasdekking uitgevoerde daken hebben sierlijke pirons bij de hoeken en kleine dakkapellen met luiken waarin open vierpas en gekante spitsen. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Petit und Gebr.Edelbrock/Eijsbouts, 1911, diam. 45,7 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk, Addicks, circa 1927, elektrische aandrijving.

Interieur

De 19de-eeuwse glas-in-loodramen in de absis zijn gesigneerd door Van Soest en Willemse te Utrecht. In de langswandenbevinden zich 20ste-eeuwse glas-in-lood ramen van Gisèle Waterschoot van de Gracht. De preekstoel, het kunststenen altaar en het pneumatisch orgel (deels) zijn gebouwd doorAdema. De vijf 18de-eeuwse statieschilderijen van Adriaan van de Velde zijn afkomstig van de voormalige Augustijner schuilkerk 'De Star' op het Rusland. Op het hoofaltaar met sjabloonmotieven beschilderde tegels.

Waardering

Pseudo-basilicale kruiskerk met bijbehorend interieur in neo-gotische stijl naar ontwerp van A. Tepe en aan de zuid- en oostzijde omgeven door ijzeren hekwerk op bakstenen muur met ezelsrug, als hoofdonderdeel van het kerkelijk complex St. Augustinus vanalgemeen belang wegens de architectuur-, cultuur- en kunsthistorische waarde. Tevens van situationele waarde wegens het markante silhouet van de hoge fronttoren en de ligging aan de Grote Die.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508533
Complexnaam
St. Augustinus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Op een rechthoekig terrein ten noorden van de Nieuwendammerdijk en aan de noordzijde grenzend aan de Grote Die in 1888-1889 tot stand gekomen kerkelijk complex van de St. Augustinusparochie te Nieuwendam. Het complex bestaat uit een pseudo-basilicale KRUISKERK met naastgelegen en deels aangebouwde PASTORIE (W) met aan straat- en oostzijde eenHEKWERK, het geheel naar ontwerp van A. Tepe. Op 5 februari 1888 vond de aanbesteding plaats. Aannemers waren B.J. Wichers en J. Etmans. De eerste steen werd gelegd op 19 juli 1888 door deken Kapelhof. Op 1 juli 1889 werd de kerk geconsacreerd.

Omschrijving

De door eenvoudige voetinghekken van de weg afgescheiden kerk en pastorie zijn aan de westzijde met elkaar verbonden. De kerk met centrale fronttoren heeft een op het noorden gericht koor. De kerk is opgetrokken in baksteen, met in oranje en zwart geglazuurde steen gemetselde spitsbogen en met leien gedekte kappen. De symmetrisch opgezette pastorie heeft een T-vormige plattegrond met drie van spitsboognissen voorziene trapgevels.

Waardering

Laat-19de-eeuws complex van neo-gotische pseudo-basilicale kruiskerk met bijbehorend interieur en aangebouwde pastorie van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de situationele waarde als sterk bepalend beeld in het dorpssilhouet.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nieuwendammerdijk 227 1025 LK Amsterdam Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Pseudobasiliek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AL 4623 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1888 1888 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Tepe, A. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven