Raadhuisplein 1, Maarn

Inleiding

Het raadhuis van de gemeente Maarn is in 1925 in traditionele stijl ontworpen door J. Pothoven. Naar aanleiding van dit ontwerp werd vier jaar later door H.A. Pothoven een bijna identiek raadhuis gebouwd te Wolphaartsdijk (Gemeente Goes). In 1963 en 1979 is het raadhuis met nieuwe vleugels uitgebreid. Deze vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Het aan het raadhuisplein gelegen RAADHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt boven een boven souterrain één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak met uitzwenkende dakschilden. Het dak wordt bekroond met een dakruiter met uivormige spits, terwijl op de hoeken schoorstenen staan. Het dakschild aan de voorzijde wordt aan de voorzijde doorbroken door dakkapellen onder schilddakjes. Alle vensters zijn voorzien van een roedenverdeling of glas-in-lood. De hanekam-strekken hebben natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De luiken zijn beschilderd met een zandlopermotief.

De voorgevel of noordgevel is symmetrisch van opzet met in het midden boven een bordes met natuurstenen trapleuning een risaliet die de ingangspartij bevat. Deze bestaat uit een getoogde houten paneeldeur in een natuurstenen omlijsting. Ter weerszijden bevindt zich een smal tweedelig venster. Boven de ingang bevindt zich het wapen van de gemeente Maarn in natuursteen. Het risaliet wordt bekroond door een topgevel met steekkap. In het fronton is een liggend oeil-de-boeuf geplaatst met roedenverdeling. Ter weerszijden van het risaliet zijn in de gevel een tweetal kruisvensters met roeden en bovenlichten en halve paneelluiken gezet. Het souterrain bevat in het bordes een tweelichtsvenster met luiken, evenals het linker- en rechter geveldeel. In de voorgevel bevindt zich een gedenksteen met de tekst: 'Op 17 september 1925 werd in dit raadhuis deze gedenksteen geplaatst door burgemeester Everwijn Lange'.

De rechterzijgevel bevat ter hoogte van het souterrain een tweelichtsvenster en een getoogde deur. Erboven bevinden zich twee kruiskozijnen.

In de linkerzijgevel zijn boven de vensters in het souterrain een tweetal kruisvensters en een smal venster aan te treffen.

Het linker deel van de achtergevel bezit een kruiskozijn en een tweelichtsvenster. Tegen de gevel zijn voorts aanbouwen gezet die buiten de bescherming vallen.

Door de ligging aan het Raadhuisplein en het plantsoen wordt het monumentale karakter van het raadhuis versterkt.

Waardering

Het raadhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de functie van het gebouw in relatie tot de groei van het dorp Maarn, het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl. Tenslotte is het pand van ensemblewaarde vanwege de ligging aan het raadhuisplein.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509003
Provincie
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Raadhuisplein 1 3951 XV Maarn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 4676 Maarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Pothoven ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven