Omschrijving

Het Indisch landbouwmuseum bestaat uit twee delen. Beide zijn opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag.

Het voorgebouw heeft speklagen en aanzetstenen van natuursteen. Het is overkapt met een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De entree bevindt zicht in de noordgevel in een inpandige portiek met natuurstenen rondboog. Op de verdiepingscheiding een betonnen fries met "Indisch landbouwmuseum" en twee gevelstenen. Aan weerszijden van de entree twee schuifvensters. In de geveltop met vakwerk een drielicht venster. In de zijgevels vijf schuifvensters en in het dakschild twee dakkapellen onder steekkap.

Het schilddak van de museumzaal heeft een verhoogde lichtbeuk op rondboog spanten onder een zadeldak. In de kopse gevels van de lichtbeuk grote halfronde vensters in een houten beschot. De gevels van de museumzaal zijn blind, op een dubbele deur in de westgevel na.

Interieur In het voorgebouw een centrale hal met marmeren vloer en lambrizering en gestucte plafonds en muren. Boven de gewijzigde entree naar de museumzaal een plaquette met opschrift: "In tegenwoordigheid van Z.K.H. Prins Hendrik der Nederlanden is dit museum geopend door Z. Exc. den Minister van Landbouw Nijverheid en Handel op 27 mei 1915".

De museumzaal heeft een houten skelet dat een rondom lopende galerij en de lichtbeuk op ijzeren kniespanten draagt.

Waardering

Museum van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de herinnering aan het koloniaal verleden als didactisch instituut

- de typologie

- de kwaliteit van het ontwerp, ook binnen het oeuvre van de architect

- de ruimtelijke en functionele relatie van het museum met de andere onderdelen van het complex en de beeldbepalende ligging

- de gaafheid

- de zeldzaamheid

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510730
Complexnaam
Landbouwschool
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de Rijks Hogere Landbouwschool is gebouwd in 1914/5 naar ontwerp van M. van Harte. Diagonaal tegenover elkaar op de kruising Veenweg, Brinkgreverweg en Ceintuurbaan zijn gesitueerd de SCHOOL (mon.nr. 510728) met CONCIËRGEWONING (mon.nr. 510729), het MUSEUM voor Indische landbouw (mon.nr. 510730)) en een kantoorgebouw, dat niet onder de bescherming valt. De gebouwen zijn uitgevoerd in traditionalistische stijl met trekken van het Rationalisme en de Chaletstijl. De architectuur van de gebouwen is maatgevend geweest voor de bebouwing in de omgeving (rond het kruispunt, Duymaer van Twiststraat, Ceintuurbaan) die in dezelfde stijl en materialen is uitgevoerd. Ook dakvormen en -hellingen zijn overgenomen. De school heeft haar oorspronkelijke functie behouden en huisvest nu (jaren 1990) de internationale agrarische hogeschool Larenstein. Museum en kantoor zijn thans onderdeel van de muziekschool. Het observatorium midden op het dak van het lange bouwdeel van de school aan de Ceintuurbaan is gesloopt. De kassen in de oksel van het schoolgebouw zijn grotendeels gemoderniseerd. De proeftuinen zijn voor een deel oud. Rondom school, tuinen en conciërgewoning loopt een bakstenen ERFSCHEIDING met ezelsrug en ijzeren hekwerk.

Waardering

Gebouwen van de voormalige Rijks Hogere Landbouwschool van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de herinnering aan het koloniaal verleden als instituut van scholing ten behoeve van de ontwikkeling van de overzeese gebiedsdelen

- de kwaliteit van het ontwerp

- de ruimtelijke en functionele relatie van de onderdelen van het complex en hun beeldbepalende ligging

- de invloed op de vormgeving van de bebouwing in de directe omgeving

- de gaafheid

- de zeldzaamheid van dergelijke scholingsinstituten

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Museum Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Brinkgreverweg 184 7415 CH Deventer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 14287 Deventer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1914 1915 vervaardiging
Naar boven