Diepenveenseweg 80, Deventer

Omschrijving

Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen gedekte zadeldaken. Op de kruising van de nokken een houten dakruiter met klokkenstoel onder een met zink bekleed spits tentdak. Geaccentueerde aanzet- en sluitstenen. Nissen met ornamenten in gietijzer, symbolen van de vergankelijkheid van het leven: slang, vlinder, zandloper, schedel en zeis. Geveltoppen met decoratief metselwerk. De kopgevel op het zuiden heeft een dubbele glasdeur onder een ezelsrugboog. In de geveltop een drielichtvenster. Het gebouw bevindt zich aan de rechterzijde van de oorspronkelijke ingang en stamt in eerste opzet uit de aanlegtijd van de begraafplaats. De huidige situatie is het resultaat van een verbouwing in 1875 van de oorspronkelijke, (houten) opzienerswoning met lijkenkamer, waarbij de gietijzeren ornamenten gespaard zijn gebleven. Nu (1998) in gebruik als woning.

Waardering

Aula en opzienerswoning van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de opmerkelijke architectonische detaillering - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - vanwege de gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510732
Complexnaam
Begraafplaats
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De ALGEMENE BEGRAAFPLAATS aan de Diepenveenseweg is aangelegd na 1827, toen na het Koninklijk Besluit inzake het verbod op het begraven in steden en dorpen van meer dan 1000 inwoners de Raad van de Gemeente Deventer besloot een nieuwe begraafplaats aan te leggen in het schootsveld van de vesting. Bij de toegang tot de begraafplaats staan een AULA (mon.nr. 510732) uit 1875 en een DIENSTWONING (mon.nr. 510733) uit 1894. Op de begraafplaats (mon.nr. 510734) diverse FAMILIEGRAVEN en bomen uit de periode van de aanleg. Tussen de gebouwen een ijzeren TOEGANGSHEK uit 1894. De begraafplaats is in 1918 gesloten. De aanleg uit de eerste periode komt nog overeen met de wijze van begraven zoals die ook voordien in de kerken geschiedde: de graven liggen aaneengesloten boven de grafkelders. De latere uitbreiding vertoont een ruimere aanleg met dwarspaden. Het bosparkachtige aanzien is met name in de twintigste eeuw tot stand gekomen, terwijl een aantal als solitairen herkenbare bomen nog uit de eerste tijd van de begraafplaats stammen.

De dienstgebouwen functioneren thans (1998) als woonhuis.

Waardering

Begraafplaats met gebouwen en graven van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de graven van voor de (economische) ontwikkeling van Deventer belangrijke families - de hoge kwaliteit van gebouwen en graven - de ruimtelijke en functionele relatie van gebouwen, graven en aanleg onderling - de aanwezigheid van aaneengesloten zerken.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaatsaula Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Diepenveenseweg 80 7413 AS Deventer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 6075 Deventer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1894 1894 vervaardiging
Naar boven