Langbroekerdijk A 29, Langbroek

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Walenburg. De aanleg van de buitenplaats wordt bepaald door de rechthoekige grachtenstructuur van de omgrachte burcht en voorburcht. Verder verdeelt een slotenstelsel het terrein in rechthoekige percelen, die loodrecht op de Langbroekerwetering staan. De buitenplaats wordt aan de noordwestzijde ontsloten door een rechte oprijlaan komend vanaf de Langbroekerdijk, waar deze gemarkeerd wordt door twee natuurstenen pijlers met de naam 'WALEN' 'BURG'. De met eikenbomen beplante laan loopt door tot aan een weiland en fungeert tevens als zichtlaan. Ten westen van het huis maakt de laan een scherpe hoek en loopt achter het huis door met links de (voor)burcht en rechts enkele hakhoutpercelen. Op het terrein terzijde van Walenburg ligt een klein parkbosje (eiken). Binnen het formele kader is door mevrouw Canneman in 1965 een nieuwe tuin aangelegd, die een grote voorbeeldfunctie voor de volgende generatie tuinarchitecten heeft vervuld. Deze aanleg is door zijn geringe ouderdom (jonger dan vijftig jaar) thans nog voor de bescherming van ondergeschikte betekenis.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Walenburg van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de middeleeuwse grachtenstructuur;

- vanwege het ensemble van grachten, lanen en het bosje;

- als voorbeeld van een gaaf bewaard kasteelterrein met burcht en voorburcht;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510851
Complexnaam
Walenburg
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1) en HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Ten zuiden van de Langbroekerwetering ligt de buitenplaats Walenburg gesitueerd rondom een vierkante woontoren, die in de dertiende eeuw werd gesticht vermoedelijk door het geslacht Proeys. De woontoren bestond oorspronkelijk uit een fundering op spaarbogen en één verdieping en was gelegen op een omgracht terrein met voorburcht. Deze grachtenstructuur is thans nog aanwezig. Rond 1300 kreeg de toren zijn huidige hoogte door het aanbrengen van nog twee verdiepingen. In het midden van de zestiende eeuw werd de toren in gebruik genomen als woning en werd er een vleugel aangebouwd, waarvoor het eiland werd vergroot. In 1803 kwam het goed in handen van het geslacht Van Lynden van Sandenburg, in wiens bezit de buitenplaats thans nog is. In 1965 werd het goed gerestaureerd door het echtpaar Canneman, waarbij de architect E.A. Canneman het poortgebouw naar de tekening van J. de Beijer reconstrueerde terwijl zijn vrouw zorg droeg voor de tuinaanleg die ter plekke van de voorburcht in neo-formele stijl werd gerealiseerd. Deze is een bekend voorbeeld geworden van een aanleg op een historische plek en heeft de volgende generatie tuinarchitecten sterk beïnvloed.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Aan de noordoostzijde wordt de buitenplaats begrensd door de Langbroekerdijk en aan de noordwestzijde door de oprijlaan. De grens aan de zuidwest- en zuidoost wordt bepaald door de overgang van bosgebied naar weiland.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS WALENBURG is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een gaaf bewaarde middeleeuwse woontoren gelegen binnen een grachtenstructuur;

- als onderdeel van de reeks woontorens en kastelen aan de Langbroekerwetering;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langbroekerdijk A 29 3947 BC Langbroek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 291 Langbroek
B 289 Langbroek
B 626 Langbroek
B 1263 Langbroek
Naar boven