Eemnesserweg 50, Baarn

Inleiding

De Nederlandsche Telephoon Maatschappij (NTM) kreeg in 1890 een vergunning om in Baarn een telefoonnet te exploiteren. Hiermee was Baarn één van de eerste kleinere gemeenten die een aansluiting op dit net kreeg. Als schakel in de verbinding Amsterdam-Arnhem kwam achter het Baarnse station een kleine telefooncentrale te staan. Nadat de staat in 1897 het interlokale net had overgenomen, legde de maatschappij zich uitsluitend toe op de exploitatie van het lokale telefoonnet in Baarn. De NTM kreeg in 1902 een concessie voor 25 jaar en verplaatste toen het chaletgebouwtje naar de huidige plek aan de Eemnesserweg. Mogelijk werd toen de lokale centrale uitgebreid. Het gebouwtje deed als zodanig dienst tot 1924.

Het pand heeft thans een woonbestemming. In 1992 is het pand aan de achterzijde met een aanbouw uitgebreid. Deze aanbouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De evenwijdig en vlak aan de Eemnesserweg gelegen voormalige TELEFOONCENTRALE is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder elkaar kruisende, overstekende zadeldaken, gedekt met shingles. De daklijsten van de topgevels zijn voorzien van bewerkte, uitgezaagde windveren en een makelaar. De gevels zijn voorzien van een vakwerkindeling met geprofileerde regels en stijlen. De vulling bestaat uit donkerrode strengperssteen. De vensters zijn voorzien van glas-in-lood.

De voorgevel is symmetrisch en bestaat uit een topgevel met een ingangspartij, bestaande uit een deur met zij- en bovenlichten. In de top is een venster gezet voorzien van een glas-in-lood bovenlicht met de letters `NTM'. De gevels aan weerzijden van de topgevel bevatten een in vakwerkstijlen geplaatst smal venster onder een ontlastingsboogje.

De linkerzijgevel heeft een driestrooksvenster met bovenlichten en een enkel venster. In de rechterzijgevel is een venster met tralies gezet. De beide topgevels hebben een venster met bovenlicht.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorische waarde als zeldzaam en bijzonder overblijfsel van de ontwikkelingsgeschiedenis van de telefonie. Het is voorts van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, het materiaalgebruik, de bouwstijl en de detailleringen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511723
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Telefooncentrale Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Eemnesserweg 50 3741 GB Baarn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 1657 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
1902 1902 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Nederlandsche Telephoon Mij ; Utrecht opdrachtgever
Naar boven