512461, Krimpen aan de Lek

Inleiding

GRAFKELDER, opgericht voor K. Smit Jan Zn. in 1892, is vormgegeven in Neoclassicistische stijl. Het graf ligt ten noordelijk van de grafkelder (complexonderdeel 3), in de zuid-oosthoek van het oudste, 19de-eeuwse deel van de met bomen beplante Algemene Begraafplaats aan de Molenweg, gesitueerd in het vlakke polderlandschap.

Omschrijving

Grafkelder bestaat uit een tombe van gepleisterde baksteen onder een halfronde afdekplaat met dakleer en een monumentale entree met aedicula. De getoogde ijzeren deur is omgeven door een hoofdgestel met tandlijst en een driehoekig fronton.

Waardering

De grafkelder is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkelder in Neoclassicistische stijl uit omstreeks 1900. Tevens is het een herkenbaar voorbeeld uit de ontwikkeling die de funeraire cultuur in die tijd doormaakte. De grafkelder is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De grafkelder, gelegen op het oudste deel van de algemene begraafplaats, heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de verschillende complexonderdelen, die een zelfde karakter hebben.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512461
Complexnaam
Begraafplaats Complex
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

BEGRAAFPLAATS uit het eind van de 19e eeuw, ingeklemd tussen twee nieuwere uitbreidingen die voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. De begraafplaats is toegankelijk via een TOEGANGSHEK tussen twee HEKPIJLERS.

Op de begraafplaats bevinden zich onder meer vijf GRAFKELDERS. Aanwezig zijn verder diverse grafstenen, gietijzeren en deels houten grafhekken en eenvoudige graven die als onderdeel van de begraafplaats van waarde, maar voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. De begraafplaats wordt aan de westzijde begrensd door een nieuw hekwerk. Het oudere TOEGANGSHEK tussen twee HEKPIJLERS is nog aanwezig.

Omschrijving

De begraafplaats heeft een langgerekte vorm, is binnendijks gesitueerd ten oosten van Krimpen aan den Lek en loopt vanaf de dijk landinwaarts. Aan de oostzijde is het terrein begrensd door een sloot. De begraafplaats heeft een 19e eeuwse kern waar de grafmonumenten gesitueerd zijn. Dit deel omvat het centrale deel van het terrein en ligt iets lager, zuidelijk en noordelijk is later een deel toegevoegd. Het 19e eeuwse deel van de begraafplaats is toegankelijk via een hek aan de westzijde. Dit komt uit op een grindpad dat het terrein van west naar oost doorkruist. Langs de oostgrens van de begraafplaats zijn vier grafkelders gebouwd die met de ingang naar het westen gericht zijn (ZH ZW 182 21b tot ZH ZW 182 21e). De vijfde staat in het midden van het oudere deel en is naar het oosten georiënteerd (ZH ZW 182 21a). De begraafplaats is beplant met onder anderen treurwilgen, kastanjes en forse taxusstruiken.

Waardering

De begraafplaats met grafkelders is cultuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een stadium in de ontwikkeling in de ter aarde bestelling.

De begraafplaats met grafkelders is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de vormgeving van de grafmonumenten in Neo-Classicistische stijl.

Begraafplaats met grafkelders is als complex stedenbouwkundig van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang tussen de verschillende complexonderdelen gesitueerd in een landschappelijke aanleg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafkelder Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Krimpen aan de Lek Binnendijks o.v. Krimpen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 455 Krimpen aan de Lek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1892 1892 vervaardiging
Naar boven