Snekerstraat 56, Bolsward

Inleiding

De TUINMANSWONING, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl, is gelegen aan de noordoostzijde van het Julianapark te Bolsward, dat in 1913 werd gerealiseerd naar ontwerp van de firma Wybren Krijns & Co uit Joure. De woning moet eveneens omstreeks 1913 zijn gebouwd (ontwerper onbekend) en maakt daarvan, door haar iets verhoogde ligging aan de rand van het park, stedenbouwkundig en functioneel deel uit. De voorgevel is op het park georinteerd. De lage aanbouw aan de achterzijde is van recente datum en valt derhalve buiten de bescherming.

Omschrijving

De woning is opgetrokken in donkerrode baksteen en wordt gedekt door een geknikt samengesteld dak onder een rode ongeglazuurde Hollandse pan. De forse windveer is onder de nok dichtgezet. Op het achterdakvlak staan twee gemetselde schoorstenen. De plattegrond van het huis is globaal L-vormig met aan de parkzijde rondom gemetselde bloembakken. Voor de voordeur ligt een twee treden tellende bordestrap. De voorgevel (aan de zuidzijde) bestaat uit een rechter deel met ingangspartij en een terugspringend linker gedeelte. Het rechter deel wordt ingedeeld door een voordeur met raam met dubbele lijst en een bovenlicht met aan weerszijden een raam met bovenlicht. In het terugspringend gedeelte zit één venster met bovenlicht en in het dakvlak erboven een dakkapel. Op de verdieping bevindt zich een fors houten balkon op sleutelstukken voorzien van een spijlenbalustrade. Een dubbele deur met daarboven een eenruit-venster verschaft toegang tot het balkon. De oostgevel heeft één dubbel raam met bovenlichten; in het dakvlak zit een dakkapel. Aan deze gevel grenst een bakstenen erfscheiding met geblokte lisenen, een rollaag als afdekking en een houten poort met een segmentboog. De westgevel heeft een dubbel venster met bovenlichten en een houten openslaande deur op de verdieping onder de nok. De noordgevel wordt op de begane grond voor een groot deel door de aanbouw aan het zicht onttrokken. In de top, met houten, strakke windveer, zitten drie T-vensters met drieruits-bovenlichten. Alle lateien van de deuren en vensters zijn van beton en hebben een versiering in Vernieuwingsstijl.

Waardering

De tuinmanswoning in het Julianapark te Bolsward is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de specifieke en nauw met het park verbonden functie;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward;

- vanwege de toepassing van elementen uit de Chaletstijl en de Vernieuwingsstijl.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512823
Complexnaam
Julianapark
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brandsmalaan en de Koningin Wilhelminalaan. De hoofdingang, in de vorm van een monumentale toegangspartij, ligt aan de Snekerstraat.

Het park is aangelegd in 1913 en is een geschenk van het Old Burger Weeshuis en het Sint Anthonygasthuis aan de gemeente Bolsward ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing. De opdracht voor de aanleg werd gegeven aan de firma Wybren Kryns & Co. uit Joure, die het park in een Gemengde Tuinstijl realiseerde naar ontwerp van haar tuinarchitect M. Meijer. De aanleg is een combinatie van formele en landschappelijke elementen, waarbij een formele en een landschappelijke vijver de landschappelijke structuur grotendeels bepalen. Achterin het park heeft een ROSARIUM gelegen, waarvan enkele restanten nog aanwezig zijn. Het park is min of meer driehoekig van vorm en wordt begrensd door een waterloop. Behoudens via de HOOFDINGANG en een door knot-iepen geflankeerde LAAN aan de Snekerstraat, is het park sinds een paar decennia ook toegankelijk via een houten brug aan de Koningin Wilhelminalaan en twee houten bruggen aan de Prof. dr T. Brandsmalaan. Binnen de aanleg fungeren twee witte houten BALUSTRADES en twee kunststenen PIEDESTALS met VAZEN als blikvangers. In het park staan nog een TUINMANSWONING met POORT (ca. 1913), een MUZIEKKOEPEL (1922) en de Eisma-PARKBANK (1936). Het overige meubilair (banken, verlichting, afvalbakken, zandbak, houten bruggen en volière aan de noord-oostzijde van het park) is van recente datum en valt buiten de bescherming.

Waardering

Het Julianapark met toebehoren uit 1913, gelegen aan de Snekerstraat te Bolsward, is van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de betekenis voor het sociale leven van Bolsward;

- vanwege de ontwerpkwaliteiten van de aanleg;

- als geslaagd voorbeeld van een ontwerp van tuinarchitect M. Meijer van de fa. Wybren Krijns en Co. uit Joure;

- vanwege de betekenis voor zijn directe omgeving;

- vanwege de betekenis voor het aanzien van Bolsward;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- als zeldzaam en vrij gaaf voorbeeld van een kleinschalig stadspark in de provincie Friesland uit het begin van de 20ste eeuw met formele en landschappelijke elementen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Snekerstraat 56 8701 XE Bolsward TO Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 6989 Bolsward
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1914 1914 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Krijns en Co, Wijbren ; Drenthe aannemer / uitvoerder
Naar boven