Voorstraat 5, Kollum

Inleiding

DOKTERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS en HEK, behorende bij het complex met koetsierswoning te Kollum uit 1913. Het exterieur van de woning is zeer gaaf: een vergroting van de serre met een travee is in plusminus 1985 zeer zorgvuldig uitgevoerd met gebruikmaking van originele materialen en vormgeving. Hiervoor is glas-in-lood gebruikt uit de serre zelf, van de zijde die niet naar de straat gericht is. De roedeverdeling van een dakkapel aan de straatzijde is verwijderd. In de westelijke topgevel zijn twee nieuwe vensters geplaatst, in aansluitende trant. Het interieur van het woongedeelte is niet bekeken, aangezien de eigenaar daarvoor geen toestemming geeft. Bekend is dat de originele keuken aan de achterzijde is verbouwd tot praktijkkamer, en dat een nieuwe keuken is geplaatst in een deel van de serre. Het praktijkgedeelte is wel gezien: dit is gemoderniseerd en bevat geen monumentale interieuronderdelen. De plattegrond is vrijwel origineel.

Omschrijving

De hoofdvorm van de dokterswoning is een doosvorm, gedekt door een steil, afgeknot schilddak, gedekt met oranje geglazuurde platte Friese pannen; keramieken pirons; een houten dakkapel onder afzaat in het voorste dakschild; strak geprofileerde windveren en houten goten met houten consoles, die in het bovendeel der gevels overgaan in getrapt metselwerk; hoge, deels bakstenen, deels gepleisterde schoorstenen. Vanuit de hoofdvorm zijn verschillende volumes uitgebouwd, deels onder plat dak (westzijde) en deels onder zadeldak (zuid- en westzijde) met tuitgevels; aan de oostzijde een uitbouw onder tentdak met een rechtopgaande gevel. De gevels zijn witgepleisterd op een uitgemetselde plint van gesinterde baksteen; tuit- en topgevels hebben verticaal beschot van kraalhout, aan de onderzijde schubvormig afgewerkt. Het huis bevat voornamelijk H-vensters met Art Nouveau glas-in-lood decoraties in de bovenlichten.

Boven de vensters bevinden zich donkerrode betonnen lateien met eenvoudige geometrische uitsparingen. Daarboven een rollaag van rode baksteen; eenzelfde rollaag dient als cordonlijst ter hoogte van onder- en bovendorpels. De voorgevel van de woning is geaccentueerd door een hoefijzervormige balkonopening met brede geprofileerde lijst van rood-bruin geschilderd beton. De opengewerkte borstwering van het balkon is van geglazuurde roodbruine steen en rust op een driezijdige erker; natuurstenen knoppen op de hoekpijlers. De rechtopgaande oostgevel wordt beëindigd met een halfrond fronton, waaronder in de gevel een bruin-rode cirkel in het pleisterwerk is aangebracht. De drie verdiepingsvensters hebben glas-in-lood bovenlichten. Daaronder steunt het portiek onder lessenaarsdak van de hoofdingang op een smalle uitbouw en een gemetselde kolom die net als de borstwering van geglazuurde roodbruine baksteen is. De dubbele, met aan Art Nouveau verwant houtsnijwerk bewerkte, voordeur heeft boven- en zijlichten met glas-in-lood; granieten bordes. In het achterste deel van de oostgevel is de praktijkingang, in de hoek met het koetshuis. De -recent verlengde- houten serre op de zuidwesthoek van de villa staat op een gemetselde onderbouw; deels glas-in-lood bovenlichten, en eenvoudig gedecoreerde stijlen; vernieuwde openslaande deuren en een verhoogd gemetseld bordes met opengewerkte borstwering; op de serre een houten balkonbalustrade. Het KOETSHUIS staat onder een zadeldak met uitgebouwde topgevel, parallel aan de straat, en is aangebouwd aan de achterzijde van het huis. Boven de licht getoogde dubbele tweeruitsdeuren aan de voorzijde van het koetshuis bevindt zich een topgevel met twee vensters met drieruits bovenlicht. In de oostelijke zijgevel ijzeren, negenruitsvensters met rondboogvormige vijfruits bovenlichten. Het giet- en smeedijzeren HEKWERK is eenvoudig gedecoreerd, met puntvormige spijlen, onderbroken door spijlen die via een boog met elkaar verbonden zijn; de pijlers aan weerszijden van de oprit zijn van witgeverfd beton, aan de basis deels bekleed met roodbruine baksteen.

Waardering

De dokterswoning met aangebouwd koetshuis en hek uit 1913 te Kollum is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex;

- vanwege de toegepaste bouwstijl in Overgangsarchitectuur, met Art Nouveau elementen;

- vanwege de uitgewogen ornamentiek;

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512867
Complexnaam
-
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex, bestaande uit een DOKTERSWONING met HEK en aangebouwd KOETSHUIS, een KOETSIERSWONING met HEK en een kleine SCHUUR, behorende bij de koetsierswoning, is een ontwerp in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen van H.A. Zondag (1857-?) te Kollum. De dokterswoning is uit 1913. De koetsierswoning is in oorsprong mogelijk ouder, maar kort na de bouw van de dokterswoning tot haar huidige vorm verbouwd en uitgebreid in dezelfde stijl. Het geheel staat op een rechthoekig terrein aan de noordzijde van de Voorstraat, de oost-west hoofdas waarlangs van oudsher villa's voor de plaatselijke notabelen zijn gesitueerd. De dokterswoning met koetshuis ligt een tiental meters van de weg af en is via een oprit te bereiken; de koetsierswoning staat rechts van de villa, vrijwel direct aan het trottoir; de schuur staat achter de koetsierswoning. Een tuin ligt rondom de villa, aan voor-, achter- en linkerzijkant. Bij de koetsierswoning hoort een langwerpige tuin achter het pand. Een smeed- en gietijzeren hekwerk scheidt de beide kavels van elkaar en van de openbare weg. Het exterieur van beide huizen is zeer gaaf; de schaarse wijzigingen zijn passend bij de originele bouwtrant uitgevoerd.

Op de kavel van Voorstraat nr. 5 valt een nieuwe plantenkas buiten de bescherming van rijkswege evenals een houten garage en een duivenhok op de kavel van Voorstraat nr. 7.

Omschrijving

Vorm en materiaalgebruik tonen duidelijk het verband tussen de beide woningen: witbepleisterde gevels met rode bakstenen accenten; topgevels met houten beschieting, gebruik van glas-in-lood in de bovenlichten en oranje geglazuurde platte friese pannen op de samengestelde daken. Het onderscheid tussen de hoofd- en dienstwoning is zichtbaar in formaat en vormgeving van de woningen; de ornamentiek aan de dokterswoning is gedetailleerder en uitbundiger met aan de straat- en ingangszijde een sterk aan Art Nouveau verwante vormgeving.

Waardering

Het complex van dokterswoning met koetshuis en koetsierswoning met schuur en hekwerken uit 1913 te Kollum is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als prominent voorbeeld van een notabelen-villa zoals die van oudsher langs de Voorstraat zijn gebouwd;

- als functioneel en ruimtelijk samenhangend geheel van hoofd- en dienstwoning;

- vanwege de vormgeving van het geheel in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen, typerend voor de bouwstijl aan het begin van de twintigste eeuw;

- vanwege de plaats binnen het oeuvre van de architect, als typerend en evenwichtig voorbeeld voor zijn villa-ontwerpen;

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur van de onderdelen;

- vanwege de beeldbepalende betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 5 9291 CC Kollum Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 821 Kollum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
Naar boven