Voorstraat 7, Kollum

Omschrijving

KOETSIERSWONING met HEK in eenvoudige en verzorgde Overgangsstijl, opgetrokken in witgeverfde baksteen op een grijsgeschilderde plint, onder samengestelde zadeldaken; aan de voorzijde gedekt met oranje geglazuurde Friese platte pannen, aan de achterzijde met zwarte platte Friese pannen. In de topgevels aan zuid- en westzijde houten staand beschot; strakke windveren op houten consoles. De gevels hebben oranje bakstenen accenten, waaronder de rollaag die de bovenzijde der vensters omgeeft en de onderdorpels. Op de begane grond aan de zuid- en westzijde bevinden zich H-vensters met meer-ruits glas-in-lood bovenlichten; in de topgevel aan de zuidzijde een dubbel zesruitsvenster.

Aan de linkerzijde van de zuidgevel is de vernieuwde voordeur teruggelegen in een portiek onder zadeldak; het dak steunt op een houten bewerkte kolom en gedecoreerde sierspanten, op een witgeverfde muur met oranje bakstenen rollaag. De oostgevel is verder blind. In de achtergevel zit een groot getoogd dubbel zesruits schuifraam; een nieuw bakstenen gedeelte onder plat dak is aangebouwd. Het INTERIEUR: behalve het balkenplafond in de woonkamer, zijn geen originele interieuronderdelen meer aanwezig.

Het smeedijzeren HEK is eenvoudig gedecoreerd en vormt een eenheid met het hek voor de dokterswoning; puntvormige spijlen, onderbroken door spijlen die via een boog met elkaar verbonden zijn.

Waardering

De koetsierswoning met hek uit ongeveer 1915 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel ruimtelijk- en functioneel onderdeel van het complex met dokterswoning en schuur;

- vanwege de bouwstijl in Overgangsarchitectuur;

- vanwege de architectonische uitdrukking van het verschil in stand tussen dokters- en koetsierswoning, terwijl toch een eenheid wordt gevormd;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512874
Complexnaam
-
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex, bestaande uit een DOKTERSWONING met HEK en aangebouwd KOETSHUIS, een KOETSIERSWONING met HEK en een kleine SCHUUR, behorende bij de koetsierswoning, is een ontwerp in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen van H.A. Zondag (1857-?) te Kollum. De dokterswoning is uit 1913. De koetsierswoning is in oorsprong mogelijk ouder, maar kort na de bouw van de dokterswoning tot haar huidige vorm verbouwd en uitgebreid in dezelfde stijl. Het geheel staat op een rechthoekig terrein aan de noordzijde van de Voorstraat, de oost-west hoofdas waarlangs van oudsher villa's voor de plaatselijke notabelen zijn gesitueerd. De dokterswoning met koetshuis ligt een tiental meters van de weg af en is via een oprit te bereiken; de koetsierswoning staat rechts van de villa, vrijwel direct aan het trottoir; de schuur staat achter de koetsierswoning. Een tuin ligt rondom de villa, aan voor-, achter- en linkerzijkant. Bij de koetsierswoning hoort een langwerpige tuin achter het pand. Een smeed- en gietijzeren hekwerk scheidt de beide kavels van elkaar en van de openbare weg. Het exterieur van beide huizen is zeer gaaf; de schaarse wijzigingen zijn passend bij de originele bouwtrant uitgevoerd.

Op de kavel van Voorstraat nr. 5 valt een nieuwe plantenkas buiten de bescherming van rijkswege evenals een houten garage en een duivenhok op de kavel van Voorstraat nr. 7.

Omschrijving

Vorm en materiaalgebruik tonen duidelijk het verband tussen de beide woningen: witbepleisterde gevels met rode bakstenen accenten; topgevels met houten beschieting, gebruik van glas-in-lood in de bovenlichten en oranje geglazuurde platte friese pannen op de samengestelde daken. Het onderscheid tussen de hoofd- en dienstwoning is zichtbaar in formaat en vormgeving van de woningen; de ornamentiek aan de dokterswoning is gedetailleerder en uitbundiger met aan de straat- en ingangszijde een sterk aan Art Nouveau verwante vormgeving.

Waardering

Het complex van dokterswoning met koetshuis en koetsierswoning met schuur en hekwerken uit 1913 te Kollum is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als prominent voorbeeld van een notabelen-villa zoals die van oudsher langs de Voorstraat zijn gebouwd;

- als functioneel en ruimtelijk samenhangend geheel van hoofd- en dienstwoning;

- vanwege de vormgeving van het geheel in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen, typerend voor de bouwstijl aan het begin van de twintigste eeuw;

- vanwege de plaats binnen het oeuvre van de architect, als typerend en evenwichtig voorbeeld voor zijn villa-ontwerpen;

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur van de onderdelen;

- vanwege de beeldbepalende betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 7 9291 CC Kollum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 822 Kollum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1915 vervaardiging
Naar boven