Leeuwarderweg 52, Sneek

Inleiding

De TOEGANGSPOORT tot het Sportpark Leeuwarderweg bestaat uit twee gespiegelde KASSAGEBOUWTJES met daartussen een ijzeren poort met één dubbele poort en aan weerszijden een ijzeren poort; rechts naast de toegangspartij een extra stalen poort. Het hek is na WO II geplaatst ter vervanging van het originele houten hek, dat niet qua voorkomen maar wel qua opbouw hetzelfde was. Tegen de dubbele poort hangt het wapen van L.S.C.

Omschrijving

De kassagebouwtjes zijn tot aan de bovendorpels uitgevoerd in donkerrode baksteen met daarboven gele baksteen, onder betonnen plat dak met overstek dat groter is aan de Leeuwarderwegzijde. De toegang bevindt zich aan de parkzijde; het loket bevindt zich aan de poortzijde, waarbij het bovenlicht van het loketvenster in de voorgevel terugkomt met hieronder een witte betonnen plaat; de kalven steken uit het kozijnvlak; boven de bovenlichten een betonnen latei. Op de hoek, vanaf de rollaag onder het loket, een houten paal die door het dak heen prikt ten behoeve van vlaggemasten.

Waardering

De toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514096
Complexnaam
Sportpark Leeuwarderweg
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het SPORTPARK aan de Leeuwarderweg, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van de gemeente-architect J. de Kok in de stijl van het Expressionisme, is van meet af aan in gebruik bij de oudste Sneker voetbalvereniging L.C.S. Het complex bestaat uit een TOEGANGSPOORT met kassa's en een TRIBUNEGEBOUW met kantine. Op het terrein bevinden zich kleedruimtes die vanwege te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege vallen.

De toegangspoort en het volledig in hout uitgevoerde tribunegebouw zijn gebouwd in een expressionistische vormentaal. Met name het houten tribunegebouw, dat met de bouw van nieuwe kleedruimtes in de jaren 80 is ingekort, is een zeldzaamheid en uniek voor Friesland.

Het sportpark, dat tegenwoordig volledig omsloten is door bebouwing, lag vroeger aan de rand van de stad. Het terrein aan de zuidzijde van de Leeuwarderweg wordt als het ware in tweeën gedeeld door het tribunegebouw met in het verlengde de toegangspoort, waarbij de tribune gericht is op de oostzijde van het park. Voorheen lag hier tevens een atletiekbaan, tegenwoordig zijn er alleen nog voetbalvelden.

Waardering

Het Sportpark aan de Leeuwarderweg, met toegangspoort en tribunegebouw, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de bouwtechnische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sportgebouw Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Leeuwarderweg 52 8605 AJ Sneek Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3310 Sneek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1927 1927 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
De Kok, J. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven