De Binckhof, Velp

Inleiding

Ten oosten van het hoofdgebouw staat een langgerekt DIENSTGEBOUW met onder meer de keuken en (aan de oostelijke zijde) een door het gebouw voerende poort, die leidt naar het achterterrein. Het pand ontneemt het zicht vanaf de openbare weg op het achtererf van het voormalige klooster. Dit gebouw maakt deel uit van het oorspronkelijke bouwplan en is dus naar ontwerp van A. Slootmaekers tussen 1862-'65 gerealiseerd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt door de poort gescheiden in twee delen. Het westelijke deel heeft een zadeldak met lei in Maasdekking en de handvorm bakstenen voorgevel heeft vijf vensterassen. Op de begane grond zijn gekoppelde rondbogige lancetvensters geplaatst, terwijl men op de etage getoogde, openslaande vierruits vensters aantreft. De centrale ingangsparij wordt door lisenen geflankeerd en ook hier treft men kleurig siermetselwerk aan. De gevel is voor een groot deel met wingerd begroeid. Aan de achterzijde zijn enkele kleine, eenlaags oorspronkelijke aanbouwen onder plat dak. In het interieur is veel van het oorspronkelijke karakter door moderniseringen verloren gegaan. Naast de keuken is een naar het achtererf leidende, getoogde bakstenen poort met houten zoldering. Ook deze poort behoort tot het oorspronkelijke bouwplan. Het ten westen gelegen deel van dit bedrijfsgebouw is sterk gemoderniseerd. Het heeft een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen onder een licht geknikt zadeldak met kruispannen. De voorgevel telt drie vensterassen maar gaat deel schuil achter een eenlaags aanbouw uit omstreeks 1960. Op de etage zijn dezelfde getoogde vensters toegepast als op de etage van de keuken.

Waardering

Het object heeft algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het heeft een bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur; is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; en is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514139
Complexnaam
De Binckhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het instituut voor geestelijk gehandicapten De Binckhof is oorspronkelijk tussen 1862 en 1865 gebouwd door de Jezuïeten en was genaamd noviciaat Mariëndaal. Het uit blokvormige vleugels bestaande, voormalige KLOOSTERCOMPLEX met kapel en dienstgebouwen is opgetrokken in neo-gotische stijl naar een ontwerp van pater A. Slootmaekers. Het drielaags hoofdgebouw (1) heeft een H-vormige plattegrond. In de noordwestelijke vleugel is de voormalige kloosterkapel gesitueerd. Markant zijn de tot het oorspronkelijke bouwplan behorende, aangebouwde traptorens. Aan de oostelijke zijde van het hoofdgebouw staat een lagere L-vormige vleugel, bestaande uit een rechthoekig keukengebouw met aangebouwd poorthuis (2), en een haaks hierop gesitueerde rechthoekige linnenkamer (3), die mogelijk oorspronkelijk als koetshuis met dienstwoning heeft gefunctioneerd. In 1924-'25 is de oorspronkelijke geveltoren van het hoofdgebouw vervangen door het huidige exemplaar. Verdere verbouwingen hebben plaatsgevonden omstreeks 1928, in 1966, 1970, 1971 en 1987. Deze verbouwingen hebben het exterieur en grote delen van het interieur ongemoeid gelaten. Wel is het omliggende park, aangelegd in Engelse Landschapsstijl met gazons, randbeplanting en oude solitairen, gedurende de laatste jaren voor een groot deel door nieuwe paviljoens bebouwd.

Waardering

Het complex heeft algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het heeft een bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur; is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; en is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Tolschestraat 2 5363 TC Velp Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 838 Grave
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1862 1865 vervaardiging
Naar boven