Ringmuur, Utrecht

Wolvenplein 27 - Gevangenis - ringmuur

Omschrijving Complexonderdeel 3

RINGMUUR en HEKWERK verbonden met de gevangenis, de muur uitgevoerd in baksteen met een zandstenen afdekband, aan de buitenzijde voorzien van brede beren. Aan de stadszijde overgaande in een hekwerk bestaande uit ijzeren spijlen op een met hardstenen platen afgedekte gemetselde lage muur.

Waardering

Ringmuur met hekwerk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de gevangeniscomplex Wolvenplein en als zodanig van waarde vanuit het oogpunt van de geschiedenis van de straftoepassing. Tevens van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundig waarde als markant visueel gegeven aan de singelzijde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514207
Complexnaam
Wolvenplein
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding Complex

GEVANGENISCOMPLEX, op voormalig 16de eeuws bolwerk (reeds van rijkswege beschermd monumentnummer 18414) grotendeels gebouwd in 1851-'56 naar ontwerp van architect I. Warnsinck, onder directie van Rijkswaterstaat en naderhand uitgebreid door J.F. Metzelaar en W.C. Metzelaar. Het complex omvat de volgende drie onderdelen:

1. cellencomplex met twee dienstwoningen

2. kerk

3. luchtplaats met ringmuur en aan stadszijde smeedijzeren hek

De op het terrein voorkomende zes bewakerswoningen zijn hier van bescherming van rijksbelang uitgesloten.

Complexomschrijving

In baksteen opgetrokken gevangeniscomplex aangelegd op een driehoekig terrein. Het complex heeft een cellenvleugel uit 1856 in de vorm van een kruis, met een in 1876 verlengde achtervleugel, voorts een driedelige voorbouw, waarin twee dienstwoningen zijn opgenomen. De dienstgebouwen zijn gelegen aan een voorplein, rechts op het voorplein een reeks dienstwoningen uit 1896. Het voorplein grenst aan het Wolvenplein en is daarvan afgescheiden door een monumentaal hek.

Aan de oostzijde is tussen twee armen van het cellencomplex en daarmee verbonden via een luchtbrug in 1903 een kerk toegevoegd naar ontwerp van W.C. Metzelaar.

Waardering

Gevangeniscomplex, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden als oudste, gaaf bewaard gebleven nog in gebruik zijnd voorbeeld van een cellulaire vleugelgevangenis, alsook vanuit het oogpunt van de geschiedenis van straftoepassing in de 19de eeuw. In de huidige verschijningsvorm van het complex is de ontwikkelingsgeschiedenis nog goed afleesbaar waarbij de bijdrage van de verantwoordelijke architecten als onderdeel van hun oeuvre van belang is. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gevangeniscomplex Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wolvenplein 27 3512 CK Utrecht Centrum BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2716 Utrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1856 1856 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Warnsinck ; Stad Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven