Kadoelerweg 1, Kraggenburg

Inleiding

SCHOTBALKENLOODS behorende bij het waterbouwkundige complex bestaande uit het gemaal Smeenge, met een schutsluis en verkeersbrug, sluiswachtershuisje, schotbalkenloods en dienstwoningen bij De Voorst en Vollenhove. Het gebouw werd in de jaren 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat (Dienst der Zuiderzeewerken afdeling Noordoostpolderwerken, later Rijksdienst IJsselmeerpolders) gebouwd, naar ontwerp van ir. D. Roosenburg (Den Haag). Het gebouw is opgetrokken in functionalistische stijl. Het bestek voor het staalskelet van de schotbalkloods dateert van december 1939. De rechts van de sluis, tegenover het sluiswachtershuisje staande loods heeft zijn oorspronkelijke functie (noodkering) inmiddels verloren en is inwendig gewijzigd. De functie van de schotbalken is overgenomen door de aan de andere kant van de sluis staande, aan een stalen constructie bevestigde stalen noodschuif uit de eerste helft van de jaren zeventig, die derhalve buiten de beschermding valt. Deze dient ter beveiliging van de sluis en als reservedeur bij eventuele reparatie en vervanging van de houten sluisdeuren.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond voormalige schotbalkenloods met een betonnen plint en gevels van schone baksteen binnen een stalen frame. De loods staat onder een uitkragend, met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan de nokken verder uitkragen dan de dakvoeten en een stompe punt vormen. De gevelhoeken worden geaccentueerd door de wit geschilderde stalen skeletdelen, die ook drie van de vier gevels geleden. De driedelige noordelijke kopgevel is symmetrisch en bevat een rechthoekig, onder latei staand venster met stalen raam in beide van de onderste gevelvelden. De geveltop is vijfzijdig. Beide langsgevels zijn symmetrisch en bevatten per gevel drie ronde vensters met stalen ramen en een betonnen lekgootje. Onder de vensters, over de gehele breedte van de oostgevel bevindt zich een houten afdak, waaronder gereedschap en ander materiaal wordt bewaard. De zuidelijke kopgevel bevat twee rechtgesloten, rechthoekige vensters en een grote, niet oorspronkelijke, onder een driedelig bovenlicht staande ijzeren kanteldeur, met rechts daarvan een klein, staand venster. Het inwendige van de schotbalkenloods valt buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

De schotbalkenloods is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

- De loods heeft algemene cultuurhistorische waarde omdat de bouw ervan het begin van de Noordoostpolder markeert en het tot de oudste nog bestaande bouwwerken in de Noordoostpolder behoort.

- De loods heeft algemene architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, het materiaalgebruik en de constructie en als belangrijk werk uit het oeuvre van een vooraanstaand bouwkundige.

- De loods heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de overige onderdelen van het complex en vanwege de locatie, waarmee het onverbrekelijk is verbonden.

- De loods is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514775
Complexnaam
Gemaal
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van electrisch GEMAAL Smeenge, met SCHUTSLUIS en beweegbare VERKEERSBRUG, SLUISWACHTERSHUISJE, SCHOTBALKENLOODS en DIENSTWONINGEN bij De Voorst en Vollenhove (Ov.). Het complex is één van de drie grote, aan de grenzen van de Noordoostpolder staande gemaalcomplexen die zijn gebouwd voor de bemaling van "Den Noordoostelijken Polder". De andere twee zijn die bij Urk (Vissering) en Lemmer (Buma). Het in de jaren 1939-1941 in opdracht van Rijkswaterstaat (Dienst der Zuiderzeewerken afdeling Noordoostpolderwerken, later Rijksdienst IJsselmeerpolders) gebouwde complex, met het gemaal Smeenge (naam sinds 1950) en de Voorster Sluis, is ontworpen door ir. D. Roosenburg (Den Haag). De gebouwen van het complex zijn opgetrokken in een functionalistische stijl en tonen grote overeenkomsten met de gebouwen van de complexen gemaal- en sluiscomplexen bij Lemmer en Urk. De bestekken voor de staalskeletten van het gemaalgebouw, de schotbalkenloods en het transformatorstation (laagspanningsgebouw) dateren van december 1939. Dit bij het gemaal behorende transformatorstation werd op enige afstand geplaatst op een in de provincie Overijssel liggend terrein aan de overzijde van het kanaal Blokzijl-Kadoelen en is niet beschermd. Het inwendige van de complexonderdelen valt eveneens buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Complex van gemaal (gemaal Smeenge), met sluiswachtershuisje, schotbalkenloods en dienstwoningen, opgebouwd vanuit rechthoekige plattegronden, in schone baksteen op een betonnen onderbouw. De gebouwen worden overkapt door met pannen gedekte zadeldaken en staan evenwijdig aan de weg. Het complex wordt gecompleteerd door een schutsluis (Voorster Sluis). De sluis verbindt het Vollenhover Kanaal met de in de polder gelegen Zwolse Vaart, en is voorzien van een bijbehorende noodschuif. Over de sluis ligt een beweegbare verkeersbrug.

Waardering

Het waterstaatkundige complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

- Het waterstaatkundige complex heeft algemene cultuurhistorische waarde omdat de bouw ervan het begin van de Noordoostpolder markeert en het tot de oudste nog bestaande bouwwerken in de Noordoostpolder behoort. Het complex is tevens van belang vanwege de plaats die het inneemt in de technische en typologische ontwikkeling van waterbouwkundige werken in Nederland.

- Het complex heeft algemene architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en constructie van de complexonderdelen, en als belangrijk werk uit het oeuvre van een vooraanstaand bouwkundige.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is tevens van belang vanwege de ruimtelijke relatie met de wateren waarmee het is verbonden en als essentiëel onderdeel van een groter geheel (Noordoostpolder), waarvan ook de sterk verwante waterstaatkundige complexen bij Urk (Vissering-Urkersluis) en Lemmer (Buma/Lemstersluis) deel uitmaken.

- Het complex is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schotbalkenloods Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kadoelerweg 1 8317 PH Kraggenburg BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2997 Noordoostpolder
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1941 vervaardiging
Naar boven